Konusal otorite olarak da bilinen “Topical Authority” oluşturmak, Google arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almanın ve web sitenizin trafiğini artırmanın en iyi yollarından biridir (tabi ki bu benim görüşüm…). Daha da iyisi, (alan otoritesi (DR) aksine) yapmak belli bir strateji ile kolaydır.
Konusal olarak belli bir alanda Google’ın size güvenmesi bazen oldukça fazla zaman alabilir, bunu yayınlanan güncellemeler ile her geçen gün daha fazla hissediyoruz. İşte tam burada EEAT devreye giriyor… sizi alanınızda bilinen ve konuya hakim biri olarak Google robotlarının anlaması belli bir kaç patent ile olur. Olaf Kopp’un E-E-A-T hakkında yaptığı bu harika çalışma, oldukça detaylı ve tüm patentleri açıklamaları ile anlattığı içeriğini incelemenizi öneririm.
Ben içeriğimde size Konusal Otorite (Topical Authority) nasıl oluşturulur ve bu strateji size ne gibi faydalar sağlar detaylıca anlatacağım.
SERP sıralamanızı iyileştirmek ve Google’dan gelen trafiğinizin nitelikli olması için konu otoritesi nasıl kullanılır gelin detaylıca anlatımım ile öğrenelim.
Öncelikle bir kaç Google söylemine göz atalım istiyorum.
Google’ın arama sonuçlarının en üstünde görmek istediği içerik türü hakkında neler söylediğini dinlemekte fayda var. Google’ın tekrar tekrar söylediği şey, içeriğinizin konuyla ilgili otorite ve uzmanlık göstermesi gerektiğidir.
Google 2019’da ki bu çekirdek güncellemesinde, içeriğinizin iyi sıralanmasını istiyorsanız bunun konuyu iyi bilen bir uzman veya meraklı kişi tarafından yazılması gerektiğini söylüyor.
Ayrıca… yine 2022 Ağustos’da yayınladığı bir faydalı içerik güncellemesinde Google, “İçeriğiniz birinci elden uzmanlığı ve bilgi derinliğini açıkça göstermelidir” diyor.
Google’a ve okuyucularınıza, alanınızda uzman olduğunuzu ve bu konuda derin bir bilgiye sahip olduğunuzu ‘kanıtlamanın’ en iyi yollarından biri, konu otoritesi (diğer adı ile Topical Authority) oluşturmaktır.
Bu gördüğünüz Tweet’de (Google’a göre) şöyle diyor; “İçerik otoritesini ve konu kavramını anlıyoruz. Sitenizin bir konu için yetkili içerik yayınlama geçmişi varsa, sizi o alanda bir otorite olarak görebiliriz.” Tweet’de ki Glenn Gabe’nin alıntı yaptığı YouTube videosunu da buradan izleyebilirsiniz.
Konu otoritesi oluşturmak, alan otoritenizi (DR) büyütmeye çalışmaktan çok daha kolaydır, ancak doğru yapılırsa arama sonuçlarında rakiplerinizi geride bırakmanıza yardımcı olabilir ve daha fazla ziyaretçi kazanmanıza da yardımcı olabilir!
Konu otoritesine ilişkin bu rehberimde, konu otoritesinin tam olarak ne olduğunu, konu otoritesinin alan otoritesinden nasıl farklı olduğunu, konu otoritesinin sıralamanızı ve trafiğinizi nasıl artırabileceğini, konu otoritesinin nasıl oluşturulacağını ve konu otoritenizi web sitesi gelirinizi artırmak için nasıl kullanacağınızı ele alacağım.
Topical Authority Nedir?
Topical Authority (bir diğer adı ile topikal otorite), bir web sitesindeki içeriksel otoritenin ölçüsüdür. Konu otoritesi, belirli bir konu hakkında çok sayıda yüksek kaliteli, iyi yazılmış, insanlara yardım eden içerikler yayınlayarak oluşturulur. Sitenizde belirli bir konu hakkında ne kadar çok yüksek kaliteli, iyi yazılmış, faydalı içerik varsa, web sitenizin hem Google hem de okuyucularınız tarafından o belirli konu hakkında güvenilir bir bilgi kaynağı olarak algılanma olasılığı o kadar artar.
Topical Authority Map Nedir?
Topical Authority Map (ya da konusal otorite haritası), içerik stratejisinde kullanılan stratejik bir çerçevedir. İçeriğinizi bir tohum anahtar kelimesi ve anahtar kelime araştırmasına dayalı ilgili konular etrafında düzenlemeyi içerir. Bu harita, içeriğinizdeki boşlukları (GAP) ve konusal alakanızı genişletme fırsatlarını belirlemenize yardımcı olur. İçeriğinizi merkezi bir tema ve onun yönleri etrafında titizlikle planlayarak konusal otoriteyi daha etkili bir şekilde oluşturabilirsiniz.
Konu Yetkiniz Olmadan SERP’lerde Üst Sıralara Çıkabilir Misiniz?
Yerleşik bir konu otoritesi olmadan SERP’lerde üst sıralarda yer almak mümkün olsa da, giderek daha da zorlaşıyor. Konuyla ilgili alaka düzeyini vurgulayan arama motoru optimizasyonu (diğer adı ile SEO) stratejileri hayati önem kazanıyor. Bir konu üzerinde otorite göstermezseniz, sektörünüzde yetkili içerik oluşturmaya yatırım yapmış rakipleriniz tarafından gölgede bırakılma riskiniz var.
Nasıl Çalışır?
Dürüst olmak gerekirse, hiçbirimiz konu otoritesinin tam olarak nasıl çalıştığını bilmiyoruz. Google bu konuda hiçbir zaman resmi bir açıklama yapmadı. Ancak, birçok dijital pazarlama uzmanı (Koray Tuğberk Gübür gibi) belirli etkinliklerin bir web sitesinin konu otoritesi üzerindeki etkisini test etti ve bu vaka çalışmaları ile konuyu derinlemesine ele aldı.
Dilerseniz kısaca Koray Tuğberk Gübür’ün SEO makaleleri yazmak için Topical Authority’yi kullanım şekline 6 maddede göz atalım:
- Çerçeve Oluşturma (ya da Kapsamlı İçerik): Konunun tüm yönlerini keşfederek web sitesinin konu alakalılığını artırır.
- Kümeleme Modeli Yaklaşımı: İlgili içerikleri bir araya toplayarak tematik sinyalleri güçlendirir.
- İçerik Derinliği: Uzmanlık ve otoriteyi gösteren derinlemesine içerikler oluşturur.
- Sürekli İçerik Güncellemeleri: Web sitesinin güncel ve aktif bir bilgi kaynağı olduğunu arama motorlarına bildirir.
- Yetkili Kaynaklara Dış Bağlantılar: İçeriğin güvenilirliğini ve itibarını artırarak sıralamaları olumlu etkiler.
- Dahili Bağlantılar: Daha kolay gezinmeyi sağlar ve sayfa yetkisinin site genelinde dağıtılmasına yardımcı olur.
Koray, Semantik SEO’nun PageRank ile çalıştığı ve bağlantıların yanı sıra semantiğin de önemli olduğu belirtiliyor.
Koray Tuğberk Gübür
Gerçek bir iş amacı olmadan trafik elde etmeye çalışmanın, kaynak bağlamını seyrelteceği ve sıralamalarda düşüşe yol açabileceği belirtiliyor.
Konu otoritesinin doğru ölçülmesinin zor olduğu ve bunun bir araçla ölçülemeyeceği vurgulanıyor.
(3 Suggestions about Topical Authority kaynağından özetlenmiştir.)
Daha detaylıca göz atmak isterseniz, X’de yazdığım bu tweet dizisine bakabilirsiniz.
Konuya dönecek olursak…
Ayrıca bağlantı kurmaya (yani backlink) da dikkat etmelisiniz. Bu olmadan yüzlerce makale yazsanız bile gerçek sonuçlardan uzak kalabilirsiniz, çünkü Google için otoritenizi kanıtlamanız önemlidir.
Sitenizin konusal otoritesini artırmak mı istiyorsunuz?
Temelde bu 4 adımı içerik stratejinize entegre etmenizi öneririm;
- Sağlam bir web siteniz varsa yüksek trafik potansiyeline sahip ilgili konuları seçin. Yeni başlıyorsanız, en fazla arama hacmine sahip düşük rekabetli anahtar kelimeleri kullanarak nişinizde bilinmeye çalışın.
- Nişinizdeki en iyi içeriği sağlayın. Rakiplerinizden sıyrılmak için benzersiz bir değer ve uzman bakış açısı eklemek esastır. Bu konuda daha önce de bahsettiğim “10x Content” stratejisini baz alabilirsiniz ve lütfen arama niyetlerine göre içerik oluşturmayı da unutmayın.
- İçeriğinize dahili bağlantılar ekleyin. Bu işlem ile, Google robotlarının web sitenizi taramasını ve kullanıcıların gezinmesini kolaylaştıracaksınız.
- Kaliteli web sitelerinden doğal geri bağlantılar (backlink) alın. Bağlantı kurma stratejiniz olmadan hiçbir SEO stratejisi %100 işe yaramaz.
Konu otoritenizi artırmak başlangıçta zorlayıcı olacak, ancak sonrasında (gelecekte) kendinize teşekkür edeceksiniz.
Neden Önemlidir?
Konu otoritesi, kitlenizle güven oluşturmanıza yardımcı olur. Kullanıcılar, her zaman sorularına yanıt veren yüksek kaliteli içerik sağladığınızı bilirlerse sitenize geri dönecekelerdir. Ancak konu otoritesi yalnızca kullanıcının deneyimiyle ilgili değildir.
Arama motorları kullanıcılara en faydalı, alakalı içeriği sağlamak ister. Google, web sitenizin kullanıcıların aradığı bilgilere sürekli olarak sahip olduğunu bilirse, web siteniz nişinizdeki arama sonuçlarında üst sıralarda yer alacaktır.
Yüksek otoriteye sahip bir web sitesi doğal olarak daha fazla organik trafik alacaktır. Google, konularınız hakkında sürekli olarak güvenilir bilgiler sağlarsanız web sitenizi arama sonuçlarında görüntüler.
Kısaca, trafikteki artış, işletmeniz için daha fazla dönüşüm ve satışa yol açar.
Konu otoritesi ayrıca daha fazla doğal backlink almanıza yardımcı olur. Diğer web siteleri sizin güvenilir bir kaynak olduğunuzu bilirse, doğal olarak kendi içeriklerine web sitenize bağlantılar eklerler.
SEO’da Konusal Otoritenin Önemli midir?
Kesinlikle, konusal otorite modern SEO stratejisinin temel taşıdır. Geleneksel anahtar kelime optimizasyonunun ötesine geçer ve içerik oluşturmaya daha bütünsel bir yaklaşım gerektirir. Konuyla alakalı içerik stratejisine odaklanarak web siteniz arama motorlarının gözünde güvenilirlik kazanır ve bu da uzun vadeli SEO başarısı için çok önemlidir.
Google’da konusal otoriteye nasıl sahip olursunuz?
EEAT prensipleri doğrudan bir sıralama faktörü olmasa da, Google’ın algoritması bu prensipler göz önünde bulundurularak oluşturulmuştur. Sıralama faktörlerinin çoğu EEAT ile ilişkilidir.
- Deneyim: Alanınızdaki konularla ilgili birinci elden deneyim.
- Uzmanlık: Konularınız hakkında kapsamlı bilgi ve anlayış.
- Yetki: Alanınızda uzman olarak ne kadar itibarlı ve tanınmış olduğunuz.
- Güven: Sitenizdeki bilgilerin ne kadar güvenilir olduğu…
Konu otoritesi ve EEAT ilkeleri ilişkilidir. Ancak aynı değillerdir. EEAT ilkeleri özellikle Google’ın içeriği nasıl derecelendirdiğine atıfta bulunur. Konu otoritesi, nişinizde bir uzman olarak ne kadar yerleşik olduğunuzdur. Google’ın algoritması, konu otoritesine sahip ve EEAT ilkelerini takip eden içerikleri tercih eder. Aynı zamanda, bu ilkelere uyan içerikler oluşturarak konu otoritenizi geliştirebilirsiniz.
Konusal Otorite ve Alan Adı Otoritesi İlişkisi
SEO terimlerinde ‘otorite’den bahsettiğimizde, çoğu kişi alan adı otoritesini (DR) ve backlinkleri düşünür. Elbette, backlink profilinizi geliştirmenin arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almanıza yardımcı olabileceği aşikardır. Ancak, yüksek kaliteli, alakalı dış linkler elde etmek zor, zahmetli ve zaman alan bir iştir. Ayrıca büyük ölçüde sizin kontrolünüz dışındadır – web sitenize link almak ve size bu linkleri verecek olan diğer kişilerin eylemlerine bağımlısınızdır.
Ancak konusal otoritesi tamamen sizin kontrolünüzdedir, çünkü belirli bir konu hakkında çok sayıda yüksek kaliteli, faydalı içerik yayınlayarak oluşturulur. Belirli bir konu hakkında ne kadar çok yüksek kaliteli blog yazısı yazarsanız, konu otoriteniz o kadar artar ve nişinizle ilgili Google aramalarında o kadar üst sıralarda yer alırsınız.
Konusal Otorite ile Alan Adı Yetkisi Arasındaki Fark Nedir?
Konusal otorite, web sitenizin belirli bir konu alanındaki uzmanlığına odaklanır. Buna karşılık, alan adı otoritesi, web sitenizin genel gücünü ve güvenilirliğini değerlendiren daha geniş bir ölçüttür ve genellikle gelen bağlantılardan ve diğer faktörlerden etkilenir. Her ikisi de önemli olsa da, konu otoritesi daha içerik merkezlidir ve belirli bir alandaki bilgilerinizin kalitesini ve alakalılığını vurgular.
Konusal Otorite‘nin Faydası Nedir?
Google, bir blog yazısının ne kadar iyi sıralandığını belirleyen etkenlerden birinin, web sitesinin o belirli konuda ne kadar yetkili olduğu olduğunu açıkça ortaya koymuştur. Bir web sitesinin belirli bir konuda yetkili olup olmadığının temel göstergelerinden biri, o konudaki içerik miktarı ve derinliğidir.
Yani, belirli bir konuyu ne kadar derinlemesine ve ayrıntılı bir şekilde ele alırsanız, o alanda hem Google hem de okuyucularınız tarafından o kadar fazla otorite olarak algılanacağınız ve o konuyla ilgili arama terimlerinde o kadar yüksek bir sıralamaya sahip olacağınız açıktır.
Arama motorlarında sıralamanız ne kadar iyi olursa ve ne kadar çok arama teriminde sıralamaya girerseniz… Google’dan web sitenize daha fazla trafik alabilir ve gelirinizi arttırabilirsiniz.
Konusal Otorite Nasıl Oluşturulur?
Başlamadan önce tekrar etmek gerekirse; Konusal olarak belli bir alanda otorite oluşturmak Google’da daha iyi sıralama almanıza yardımcı olacak ve – alan otoritesinin aksine – tamamen sizin kontrolünüzde bir stratejik kazanç sağlayacaktır.
Konusal otorite oluşturmak strateji ve sıkı çalışma gerektiren bir tekniktir.
Şimdi size bir web sitesinde EEAT odaklı Topical Authority oluşturma stratejimi temelleri ile anlatacağım.
1. Adım: Niş Belirleme ve Niş Daraltma
Çok büyük bir yazar ekibiniz yoksa, birden fazla konuda konu otoritesi oluşturmayı umamazsınız! Bu, konu otoritesi oluşturmak istiyorsanız, bir konuyu derinlemesine ele alabilmeniz ve o konuda uzman olduğunuzu kanıtlayabilmeniz için tam olarak niş oluşturmanız gerektiği anlamına gelir.
Blog yazarlarının yaptığı en büyük hatalardan biri, niş daraltmamaktır. Niş daraltmazlarsa bloglarının daha geniş bir ilgi göreceğine ve daha fazla trafik çekeceklerine inanırlar. Ne yazık ki, tam tersi doğrudur!
Size bunu bir örnek ile kısaca anlatmak isterim…
trafiği sürekli düşen bir web siteniz var ise (görseldeki gibi)
…bunun başlıca nedeni başlangıçta yarattığı belli bir konu üzerindeki içeriği daha sonrasına (gelir odaklı düşünerek) her konudan ya da bulunduğu konundan oldukça alakasız şekilde içerik yazması sonucu yaşayabilir.
Google özellikle Core (Çekirdek) Güncellemesi dönemlerinde bu düşüşleri web sitelerine oldukça fazla yaşatır.
Kendi Google aramalarınızı düşünün… belirli bir konu hakkında araştırma yaparken, hangi tür sitelerden bilgi almak istersiniz? Çok fazla farklı konuyu derinlemesine ele almayan büyük genel web siteleri (Onedio vb.) mi? Yoksa konuyu derinlemesine ele alan ve uzmanlık ve otoriteyi açıkça gösteren uzman bir web sitesi (benim sitem gibi 😁) mi? Cevap çok açık, değil mi?
Aynısı sizin siteniz için de geçerli!
Herkes için her şey olmaya çalışmayı bırakın.
Bunun yerine nişinizi daraltın, tek bir konuya (veya birkaç yakından ilişkili konuya) odaklanın ve o konuda başvurulacak uzman olmayı hedefleyin!
Hala ikna olmadığınızı varsayarak gelin Google’ın ne dediğine bir bakalım…
Google’ın içeriğinizin doğru yolda olup olmadığını görmek için kendinize sormanız gereken sorular listesinde şunlar yer alıyor:
“Sitenizin birincil bir amacı veya odağı var mı?”
veya
“Arama sonuçlarında iyi performans gösterebileceği umuduyla farklı konularda çok sayıda içerik mi üretiyorsunuz?”
Google burada gerçekten çok net değil mi?
2. Adım: Doğru Anahtar Kelime Araştırması
Konu otoritesi oluşturmak için, seçtiğiniz konuyu kapsamlı bir şekilde ele almanız gerekir. Bu, konunuzun her yönünü ve açısını ele almak anlamına gelir. Web sitenizi o konuyla ilgili her şey için tek durak noktası haline getirmeniz gerekecektir. Konunuz ile ilgilenen ve sitenize Google’dan gelen bir okuyucu, her şeyi ele aldığınız için başka bir yere gitmesine gerek olmadığını hissetmelidir!
Bunu başarmak için, hedef kitlenizin Google’a hangi anahtar kelimeleri yazdığını bilmeniz gerekir yani bir diğer adı ile anahtar kelime araştırması yapmak zorundasınız. Araştırma yapmak için en iyi araçlardan biri Google’ın kendi arama sonuçlarıdır. Google’ın arama sonuçları, hedef kitlenizin uzmanlık alanınız söz konusu olduğunda Google’da aradığı tüm farklı aramaları ortaya çıkarmanıza yardımcı olan birkaç özelliğe sahiptir.
Google’a nişinizde insanların aradığı bazı temel aramaları (kök kelime) yazarak başlayın ve ardından Otomatik Tamamlama, Diğer Sorular ve İlgili Aramalar’da çıkan ek (ilgili) sorguları not edin.
Daha sonra çıkan ek sorguları Google’a yazarak daha da ilgili arama sorgularını ortaya çıkarabilirsiniz.
Hedef kitlenizin Google’da yazdığı tüm nişle ilgili aramaların kapsamlı bir listesini oluşturmak için bunları not etmeye ve daha fazla arama yapmaya devam edin.
Bu araştırmaya yardımcı olması için kullanabileceğiniz bir diğer araç da alsoasked.com‘dur. İşte ‘espresso’ anahtar kelimesini yazdığımda bu araçtan çıkan sonuçlara bir örnek ile bakalım.
Kahveler hakkında bir blog oluşturuyorsanız “Espresso” kelimesi ele almanız gereken bir anahtar kelimedir. Bu araç da size ele alabileceğiniz konular (ya da alt konular) hakkında özellikle Google sorguları üzerinden bir yol haritası ve konu kümesi oluşturacaktır.
Unutmayın bu araç yalnızca Google’ın People Also Asked (yani Diğer sorular) alanından veri çeker, böylece hedef kitleniz tarafından yapılan gerçek aramaları bilmiş olursunuz.
3. Adım: İçerik Stratejisi Oluşturma
Elbette, bir soru Google’ın Diğer Sorular alanında görünüyor diye bu konu hakkında bir blog yazısı yazmanız gerektiği anlamına gelmez! Web sitenizi nişinizle ilgili arama sorgularında en sevilen mağazaya dönüştürmek için, hangi sorguların özel bir blog yazısına ihtiyaç duyduğunu ve hangi sorguların kendilerine ait bir blog yazısı gerektirmediğini, ancak yalnızca bir blog yazısında bir bölüm olması gerektiğini belirlemek için biraz çalışmanız gerekecektir.
Ayrıca hangi sorguların daha uzun, daha kapsamlı bir ‘temel’ veya ‘köşe taşı’ makalesi ve hangilerinin daha kısa, ancak daha derinlemesine bir blog yazısı gerektirdiğine karar vermeniz gerekecektir. Ayrıca bazı sorguların birbirinin hemen hemen eşanlamlısı olduğunu ve bu nedenle tek bir blog yazısının iki veya daha fazla arama sorgusuna yeterli yanıt olacağını göreceksiniz.
Benzer içerikleri ‘konu kümeleri’ veya ‘içerik kümeleri’ altında gruplamak da isteyeceksiniz. Konu kümeleri, Google’a ve okuyucularınıza konu otoriteniz olduğunu göstermenize yardımcı olacaktır. Konu kümesi, (örnek olarak) genellikle ‘tüm bilmeniz gerkeneler’ veya ‘başlangıç rehberi’ türü benzeri bir içerik olabilir.
Bu temel (köşe taşı) makale ve ardından temel makalenin tek bir yönünü daha derinlemesine ele alan daha küçük alt/destekleyici makalelerden oluşturulması en doğru içerik stratejisidir.
Örnek vermek gerekirse kahveler üzerine bir blog açacaksanız… kendinize belli bir kahveyi hedef alarak başlayabilirsiniz.
İlk olarak “espresso nedir” içeriği harika bir başlangıç içerik olabilir. Ardından bu içeriğinizi destekleyecek bir diğer içerik ise “espresso zararları” olabilir.
Gördüğünüz gibi sadece meraklı (ya da kafası karışık) kişiler tarafından yapılan Google aramaları üzerinden bile bir içerik planlaması yapılabilir.
Fakat unutmayın, burada kullanıcının arama niyeti bilgi alma ya da ticari niyetli olabilir. Hedeflediğiniz ilk içerikler özellikle “nedir, nasıl yapılır” vb. tamamen bilgi amaçlı içerikler olursa, meraklı kişilere doğru şekilde ulaşabilirsiniz.
4. Adım: Sütun İçeriği Yazma (Pillar Content)
Konu otoritesini geliştirmek için çalışırken, aynı anda sadece 3 veya 4 konu kümesine odaklanmanızı öneririm. Yeni bitişik konu kümeleri eklemeden önce, öncelikle bu 3-4 konuda konu otoritesini oluşturmaya çalışın.
Bu konu kümelerinin her biri için ilk adım, ‘temel’ veya ‘köşe taşı’ içeriğini yazmaktır. Bu, konu kümesinin ana konusu hakkında daha uzun, kapsamlı, çok iyi yazılmış, çok iyi araştırılmış bir blog yazısıdır.
Örneğin, İtalya seyahati hakkında bir bloğunuz olduğunu varsayalım. Temel içeriğiniz Milano, Floransa, Venedik ve Roma için ‘nihai rehber’ türü gönderiler olabilir.
Sütun içeriğinizi yazarken, alt sorgular için destekleyici makaleler de yazacağınızın farkında olun. Genellikle, bu alt sorgular, konu hakkında daha derinlemesine bir tartışma için alt makaleye bir bağlantı içeren sütun gönderisinde bölümler olarak görünür.
Bunu düşünmenin bir yolu ‘hub and spoke’ modelidir. Sütun içerik, bir konu için hub’ınızdır ve alt makaleleriniz konuşmacılarınızdır – daha fazla derinlik sağlar ve konudaki konu otoritenizi gösterir.
Yani, örneğin, Milano’daki temel makalede ‘Milano’da nerede kalınır’ hakkında kısa bir bölümünüz olabilir. Bu bölüm daha sonra (sonunda) ‘Milano’da nerede kalınır’ hakkında daha ayrıntılı bir destekleyici makaleye bağlantı verir ve burada tüm seçenekleri çok daha derinlemesine ortaya koyarsınız.
5. Adım: Konu Kümeleri Oluşturma (Topic Clusters)
Temel makaleleri yazdıktan sonra, her konu kümesi için alt makaleleri yazarak konu kümelerinizi oluşturmaya başlayabilirsiniz.
Kaç alt makale/konuşma yazacağınız tamamen araştırmanıza ve konu hakkında kaç soru olduğuna bağlı olacaktır. Ancak konuyu kapsamlı bir şekilde ele aldığınızdan ve konu otoritesini gösterdiğinizden emin olmak için yeterli sayıda konuşma makalesi yazmalısınız.
İlk konu kümelerinizi oluşturduktan sonra araştırmanıza geri dönebilir ve yeni bir konu kümeleri grubu oluşturmaya başlayabilirsiniz.
Örneğin, İtalyan seyahat blog yazarımız Napoli, Bologna, Torino ve Sicilya için yeni konu kümeleri oluşturabilir.
Zaman geçtikçe ve nişinizde daha fazla konu kümesi oluşturdukça, hem okuyucularınız hem de Google için nişinizde giderek daha fazla otorite ve giderek daha fazla başvurulan bir uzman haline geleceğinizi görmek kolaydır.
6. Adım: Doğru İç Linkleme Yapmak
Bu stratejinin etkinliği için dahili bağlantı (iç likleme) esastır. Daha önce gördüğümüz gibi, okuyucuları (ve Google’ı) alt başlıklar hakkında daha derinlemesine bilgi alabilecekleri yere yönlendirmek için sütun/merkez içeriğinizden konuşmacılara dahili bağlantılar eklemelisiniz.
Ayrıca bir konu kümesindeki tüm alt makalelerden o kümenin ana ‘merkez’ makalesine geri bağlantı vermelisiniz. Bu nedenle merkez makaleleriniz, blogunuzdaki en fazla iç bağlantının kendilerine işaret ettiği makaleler olacaktır. Bu önemlidir çünkü Google’a blogunuzdaki hangi makalelerin en önemli olduğunu söyler. Bunun nedeni, Google’ın blogunuzdaki bir makaleye işaret eden bağlantı sayısını, o makalenin blogunuzdaki diğer tüm makalelere kıyasla göreceli öneminin güçlü bir göstergesi olarak görmesidir.
Okuyucular için yararlı olabilecek başka herhangi bir yere bağlantı eklemek isteyebilirsiniz. Dahili bağlantıları akıllıca kullanmak, okuyucuların en çok ihtiyaç duydukları bilgileri bulmak için blogunuzda gezinmelerine yardımcı olacaktır. Ayrıca Google’ın blogunuzun yapısını ve içeriğini daha iyi anlamasına yardımcı olacak ve Google’a nişinizde gerçekten bir otorite olduğunuzu kanıtlayacaktır!
Web Sitesi Gelirini Arttırmak İçin Konusal Otorite Nasıl Kullanılır?
Elbette, belirli bir alana yoğunlaşmak, konu otoritesi oluşturmak ve konunuzda başvurulan uzman olmak yalnızca Google’da daha iyi bir sıralama elde etmenize yardımcı olmayacak, aynı zamanda hedef kitlenizin gözünde daha fazla otorite sahibi olmanızı sağlayacak ve web sitenize belirli bir alana ilgi duyan ve sizi bir uzman olarak gören, oldukça hedefli okuyuculardan oluşan istikrarlı bir akış getirecektir – bunu paraya dönüştürmemek delilik olurdu!
Konunuzda başvurulacak bir uzman olarak, web sitenize gelen ziyaretçiler nişle ilgili sorunlarını çözmeniz için size bakıyor. Sitenizde e-kitaplar ve kurslar gibi dijital ürünler sunarak, daha derinlere inmek ve blog gelirinizi artırmak isteyenlere yardımcı olabilirsiniz.
Daha da iyisi, dijital ürünler sunarak, kendinizi nişinizde daha da uzman/otorite olarak konumlandırırsınız; bu da sıralamanızı ve trafiğinizi daha da artırma etkisine sahiptir.
Dijital ürünler satmak, dijital ürünleriniz hakkında olumlu referanslarla da sonuçlanarak uzmanlığınızı ve otoritenizi daha da vurgular ve sıralamanızı ve trafiğinizi daha da artırır. Hepsi bir tür erdemli döngü haline gelir!
Konu Otoritesi ve YMYL Arasındaki İlişki
Konu otoritesi ve YMYL (Your Money or Your Life) arasındaki ilişki, modern SEO ve içerik stratejilerinin temel taşlarından biridir. YMYL, kullanıcıların finansal durumunu, sağlığını veya genel refahını etkileyebilecek içerikleri ifade ederken, konu otoritesi bir web sitesinin veya içerik üreticisinin belirli bir alanda sahip olduğu uzmanlık ve güvenilirlik seviyesini gösterir. Google, YMYL içeriklerini daha sıkı bir şekilde değerlendirir çünkü bu tür içerikler insanların hayatlarını doğrudan etkileme potansiyeline sahiptir. Bu nedenle, YMYL kategorisindeki web siteleri ve içerikler için güçlü bir konu otoritesi oluşturmak kritik önem taşır.
Konu otoritesi geliştirmek için, içeriğin alanında uzman kişiler tarafından oluşturulması veya gözden geçirilmesi, kapsamlı ve derinlemesine bilgi sunulması, düzenli olarak güncellenmesi ve doğru kaynaklarla desteklenmesi gerekir. Ayrıca, kullanıcı deneyimine odaklanmak, güvenilir backlink’ler elde etmek, şeffaflık sağlamak ve sosyal kanıtlar sunmak da önemlidir. E-E-A-T (Expertise, Experience, Authoritativeness, Trustworthiness) faktörleri, YMYL içerik için Google’ın değerlendirmesinde kilit rol oynar ve güçlü bir konu otoritesi bu faktörleri olumlu yönde etkiler.
Özellikle dikkat çekmek istediğim birkaç nokta:
- YMYL içeriğin neden daha yüksek standartlara tabi tutulduğu bilinen bir şeydir. Konu otoritesi, bu yüksek kalite standartlarını karşılamanın anahtarıdır.
- E-E-A-T faktörünün önemi de hatrı sayılır derecede önemlidir. Güçlü bir konu otoritesi, bu faktörlerin hepsini olumlu yönde etkiler.
- Kullanıcıya güven verici olur. Yüksek konu otoritesi, kullanıcı güvenini artırır ve daha özgün site ziyaretleri sağlar.
- Algoritmalar sizi faydalı bulurlar. Google’ın algoritmaları, YMYL içeriği değerlendirirken konu otoritesine büyük önem verir. Yüksek otorite, daha iyi sıralamalar ve daha fazla organik trafik anlamına gelir.
Konu otoritesi ve YMYL arasındaki güçlü ilişki, web sitesi sahiplerinin ve içerik oluşturucuların bu alanlarda sürekli iyileştirme yapmasını gerektirir. Yüksek kaliteli, güvenilir ve uzman içerik oluşturarak, hem arama motorlarının hem de kullanıcıların güvenini kazanabilirsiniz.
Konusal Otorite Alan Adı Otoritesini Arttırabilir Mi?
Bu makalenin başında, konu otoritesinin alan otoritesinden daha kolay oluşturulabildiğini gördük, çünkü konu otoritesi oluşturmak tamamen sizin kontrolünüzdeyken, alan otoritesi/geri bağlantılar çoğunlukla başkalarının eylemlerine bağlıdır.
İronik olan şu ki, konu otoritesine odaklandığınızda, geleneksel alan otoritesi taktiklerine (misafir gönderisi, tanıtım, HARO vb.) odaklanmanızdan daha fazla alan otoritenizi artırdığınızı görebilirsiniz.
Bunun nedeni, belirli bir alanda içerik derinliği ve konu otoritesi oluşturmaya odaklanırsanız ve bu sayede o alanda başvurulan uzman ve otorite haline gelirseniz, insanlar uzmanlık alanınız hakkında bir makale yazarken doğal olarak size bağlantı vermeye başlayacaklardır, çünkü o alanda başvurulan uzmanı kaynak olarak göstermek isteyeceklerdir.
Uzmanlık alanınızla ilgili zirvelere ve podcastlere konuşma yapmak üzere davet edilebilirsiniz; bu da alanınızda başvurulacak uzman olarak konumunuzu daha da sağlamlaştıracak ve size daha da fazla yüksek kaliteli, alakalı geri bağlantılar sağlayacaktır.
Ve tabii ki tüm bunlar sıralamanızı ve blog trafiğinizi daha da artıracak!
Topical Authority Hakkında Son Sözlerim;
Gördüğümüz gibi, tek bir dar alanda konu otoritesi oluşturmak, Google’a (ve okuyucularınıza) alanınızda uzman ve otorite olduğunuzu kanıtlamanın kolay ve etkili bir yoludur. Google sizi alanınızda otorite olarak ne kadar çok algılarsa, alanla ilgili arama terimleri için o kadar iyi bir sıralamaya sahip olursunuz ve Google size o kadar çok trafik gönderir.
Ek olarak, okuyucularınız sizi konunuzda uzman olarak algıladıkça dijital ürünlerinizi satın alma olasılıkları da artar. Dijital ürünler ve ortaya çıkan referanslar, sizi nişinizde daha da uzman olarak konumlandırır, bu da sıralamanızı daha da iyileştirir ve trafiğinizi artırır.
Kendi alanınızda başvurulan uzman olarak giderek daha iyi tanındığınızda, insanların doğal olarak sizinle bağlantı kurması muhtemeldir; bu da alan adı otoritenizi artıracak ve daha da yüksek sıralamalara ve daha fazla Google trafiğine yol açacaktır.
Bu içerikte kaynak olarak kullandığım bazı markalara ve isimler;
Koray Tuğberk Gübür, SEMrush, NoGood.io, Twitter (X), Search Logistics ve Ever Effect…
Okuduğum en güzel yazılardan biriydi. Ellerine düşüncelerine sağlık.
Bilgiye hasret kalmışız.
Harika içerik teşekkürler, umarım daha iyi yerlere gelirsiniz. Bu yazıdan konu otoritesi kavramını derinlemesine öğrendim ve uygulamaya çalışacağım
Bir şeyler öğrenmeni sağladıysam ne mutlu, güzel yorumun için teşekkürler.