WordPress SEO Nedir ve Nasıl Yapılır?

Popüler CMS olan Wordpress'de SEO nasıl yapılır? Google'a sorduğunuz bu soru için sizlere (konuya dair) her şeyi açıkça anlayacağız bir içerik hazırladım.

wordpress seo nedir

Hayal edin! Web siteniz Google’ın zirvesinde, hedef kitlenizden gelen ziyaretçi akınıyla dolup taşıyor. İşte Wordpress SEO’nun, yani CMS tabanlı arama motoru optimizasyonunun gücü tam olarak bu dopamin hissini yaşatacak elementleri içinde barındırmaktadadır!

Peki, nerden biliyorum?

Çünkü az önce okuduğunuz ilk cümle bile sizi heyecanladırmak için yeterli oldu!

Tabi her şeyden önce, şunu kabul edelim. Çoğu SEO rehberi teknik terimlerle dolu bir labirente dönüşmüş durumda ve nereden başlayacağınızı bilgi karmaşıklığından kaynaklı kestiremiyor ve zorluk yaşıyorsunuz. Ben genel olarak karmaşık bilgileri sade şekilde birincil kaynakları ile anlatmaktan yana olduğum için hızlıca bir şeyler öğreneceğinize eminim.

Bu rehber, kafa karıştırmadan, basit ve etkili adımlarla sizin Wordpress tabanlı sitenizi organik trafiğin arttırmak, daha bilinir bir hale getirmek ve organik ziyaretçi sayınızı katlayarak arttıracak bir çok adımı içinde barındırmaktadır.

Önce bir kaç küçük temel noktaya değinerek bu kapsamlı içeriğe geçmeden önce giriş seviyesi bilgiler için doğru kaynaklara bir göz atmanızı istiyorum.

WordPress’in SEO dostu olduğunu muhtemelen artık biliyorsunuz. Bu nedenle birçok kişi özellikle blog veya web sitesi oluşturmak (kurumsal ya da e-ticaret) için WordPress’i tercih ediyor.

WordPress, arama motorlarının içeriğinizi anlamasını ve dizine eklemesini kolaylaştıran, SEO’nuzu yapmak için uygun, güvenilir ve temiz bir kod yapısı ile geliştirilmiştir.

Ancak, WordPress güçlü bir temel sunsa da, sitenizin görünürlüğünü en üst düzeye çıkarmak ve organik trafik çekmek için hâlâ yapmanız gereken bir çok şey var…

Bu rehber, WordPress CMS’inde SEO’nuzu geliştirmek için uygulayabileceğiniz stratejilerle dolu kapsamlı bir yol haritası niteliğinde olacaktır.

Öncelikle kısaca (tekrar) SEO’nun ne olduğundan bahsederek başlamak istiyorum. Tabi sizlere belli kaynakları (içerik boyunca yeşil kutucuklarda görebilirsiniz) sunuyor olacağım.

SEO Nedir?

SEO, “Search Engine Optimization” (Arama Motoru Optimizasyonu) teriminin kısaltmasıdır. Web sitesi sahiplerinin, arama motorlarında daha üst sıralarda yer alarak daha fazla trafik elde etmek için kullandığı bir stratejidir.

Arama motoru optimizasyonu, Google’ı kandırmak veya sistemi manipüle etmekle ilgili değildir. Sadece, arama motorlarının web sitenizi bulmasını kolaylaştıracak şekilde optimize edilmiş kod ve biçimlendirmeye sahip bir web sitesi oluşturmakla ilgilidir.

İnsanlar, yazdığınız konuları aradıklarında, arama motoru optimizasyonu yapılmış içeriğiniz arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer alacak ve sitenize daha fazla kişi tıklayacaktır.

Wordpress SEO Nedir?

WordPress SEO, sitenizin arama motorlarında daha görünür olmasını sağlama işlemidir ve özellikle WordPress altyapısı kullanan web siteleri için tasarlanmış bir arama motoru optimizasyonu yaklaşımıdır. Bu süreç, web sitenizin arama motorlarında daha üst sıralarda yer almasını sağlamak için kullanılan bir dizi optimizasyon tekniğini içerir ve özgün içeriklerinizin daha fazla kullanıcıya ulaşmasını hedefler. WordPress SEO, sitenizin organik arama sonuçlarında görünürlüğünü artırmak için bu platforma özgü optimizasyon tekniklerini ve stratejilerini kullanır.

SEO Neden Önemlidir?

Arama motorları, çoğu web sitesi için en büyük trafik kaynağıdır.

Google ve diğer arama motorları, sayfaları doğru bir şekilde anlamak ve sıralamak için gelişmiş algoritmalar kullanır. Ancak bu algoritmalar mükemmel değildir, yine de içeriklerinizin ne hakkında olduğunu anlamalarına yardımcı olmanız gerekir.

Eğer içeriğiniz optimize edilmemişse, arama motorları onu nasıl sıralayacaklarını bilemez. İnsanlar yazdığınız konuları aradığında, web siteniz arama sonuçlarında görünmeyecek ve tüm bu trafiği kaçırmış olacaksınız.

İşletme sahiplerinin web sitelerini arama motorlarına uyumlu hale getirmeleri, arama trafiğini en üst düzeye çıkarmak için gerçekten önemlidir.

Şimdi Wordpress SEO’ya başlamak için en temel adımlara geçebiliriz.

Wordpress SEO Nasıl Yapılır?

Wordpress’de SEO yapmak için ‘nasıl yapılır’ kısmını iki alana ayırdım. Ömcelikle belli bir kaç temel yapı var ve bunları bilmeniz gerekmektedir. Sonrasında ise gelişmiş şekilde optimizasyon yapmanız için ‘gelişmiş’ adımları sizlere detaylıca yazdım.

Wordpress SEO’da Temeller

CMS tabanlı web siteleri genel anlamda SEO kurallarına uygun bir şekilde uyumlu CMS’ler tarafından sağlıklı bir kod yapısı ile sunulmaktadır. Örnek vermek gerekirse Shopify size Teknik SEO yapmanız için zorluk çıkarmaz ve bir çok şeyi kendi yapar. Fakat Wordpress vb. açık kaynaklı yazılımlarsa bir çok şeyi kendiniz yapmak zorunda kalırsınız.

Bir web sitesinin SEO’su temelde iyi bir teknik ve iç SEO’dan geçer.

Wordpress size sunduğu kodlanmış temalarda (özellikle satın aldıklarınız) SEO uyumlu bir site mimarisi sunmaktadır. Siz yine de her zaman satın almaya karar verdiğiniz temaya Chrome’da sağ tıklayıp incele diyerek bir göz gezdirmeli, hız optimizasyonu yapmalı ve zengin sonuçlar testine almalısınız.

Peki bunu nasıl yapabilirsiniz. Yani SEO uyumlu bir tema seçmeniz gerçekten gerekli mi?

Cevap kısaca, EVET!

SEO Uyumlu Bir Tema Seçin

Bir WordPress sitesinin SEO’sunu doğru yapmak için ilk adım, SEO uyumlu bir tema seçmektir. Temalar, sitenizin görünümünü ve yapısını belirler, ancak aynı zamanda SEO performansınızı da etkilerler. SEO dostu bir tema, arama motorlarının sitenizi daha kolay taramasına ve anlamasına yardımcı olur.

SEO uyumlu bir tema seçerken dikkate almanız gereken bazı önemli faktörler vardır, bunlar:

Seçtiğiniz Tema Özelinde Hız ve Performans Testleri Yapın.

Google, hızlı yüklenen siteleri daha yüksek sıralarda göstermektedir. SEO dostu bir tema, sayfa yükleme hızını optimize eder. Hafif ve hızlı yüklenen temalar SEO için daha avantajlıdır.

Bu hız testini seçtiğiniz temanın bir demo sayfasının linkini kopyalayarak Google’ın Page Speed Insight aracı ile test etmeniz ile balayabilir.

Mobil Uyumlu Olduğundan Emin Olun, Çünkü Google Buna Çok Önem Verir.

Günümüzde çoğu kullanıcı, interneti mobil cihazlar üzerinden kullanıyor. Google da mobil uyumlu siteleri tercih etmektedir. Ayrıca, bunu Temmuz 2024 itibari ile tamamen odağına almıştır. SEO uyumlu temalar, tüm cihazlarda düzgün çalışacak şekilde tasarlanmış temalardır.

Günümüzde modern bir çok tema esnek ve mobil uyumludur. Burada asıl bakmanız gereken şey kullanmış olduğu site yapıcı eklentiler olmalıdır.

Ben açıkçası Elementor kullanan web sitelere daha sıcak bakıyorum. Çünkü arkasında 100+ kişinin çalıştığı bir eklenti (site yapıcı) sizin karşılaşacağınız sorunları daha öncesinden keşfedip çözümlemiş olacaktır. Ayrıca ücretsiz olması da bir topluluğunun olacağı anlamına geleceği için destek almak için illa yetkililer ile iletişim kurmanız gerekmez.

Semantik SEO Uyumlu Temiz ve İyi Kodlanmış Yapı Tercih Edin.

SEO uyumlu temalar, temiz ve optimize edilmiş HTML ve CSS kodlarına sahip olmalıdır. Bu, arama motorlarının sitenizi daha kolay taramasını sağlar ve SEO performansını artırır.

Burada kontrol etmeniz gereken en önemli yapı sitenin semantik bir yapıda kurgulanmış olması olmalıdır.

Şimdi sizden bu soruyu alacağıma eminim;

Semantik SEO Mimarisi Gerçekten Önemli Midir?

Evet, semantik SEO mimarisi oldukça önemlidir. Semantik SEO, içeriklerin ve sayfaların, arama motorları ve kullanıcılar için daha anlamlı ve anlaşılır hale gelmesini sağlamak amacıyla yapılan optimizasyonları ifade eder. Bu yaklaşım, yalnızca anahtar kelimelere odaklanmaktan ziyade, içeriğin ne hakkında olduğunu, kullanıcıların ne aradığını ve arama motorlarının içeriği nasıl anlayabileceğini göz önünde bulundurur.

Kendi web sitem üzerinden gösterecek olursam semantik web sitesi yapısı şu şekilde gözükür;

semantilk site mimarisi nasıl olmalıdır

Görsele dikkat ederseniz oklar ile bazı kod öbeklerini işaretledim. Burada örneğin header alanının <header>, genel içerik alanının <main>, içeriği okuduğunuz kısmın <article> (ki bu yapıp çok önemlidir. Telefonunuzdan bir blog içeriğinizi okuma moduna alıp ve seslendirirseniz size sadece blog içeriğini anlatmasını istersiniz. Okuyucular her zaman bir içerikte <article> ya da <main> etiketini ararlar.) ya da footer (alt bilgi) alanının <footer> ile işaretli olduğunu görebilirsiniz.

Bu yapıp tarama botlarının en çok sevdiği yapıdır çünkü neyin nerede olduğunu çok iyi anlar ve taramaları gereken yeri ya da kaynağı hemen tespit edebilirler. Bu da sizin tarama bütçenizi oldukça olumlu yönde etkiler.

Inline (yani Koda Gömülü) Bir Schema Desteği Olmasına Özen Gösterin.

Schema.org işaretlemeleri, arama motorlarına sitenizin içeriği hakkında daha fazla bilgi verir. SEO uyumlu bir tema, yapılandırılmış veri (schema) desteği sunarak zengin sonuçların elde edilmesine yardımcı olabilir.

Web Sitenizin Görünürlük (Index) Ayarlarını Kontrol Edin.

WordPress, web sitenizi arama motorlarından gizlemenizi sağlayan yerleşik bir seçeneğe sahiptir. Bu seçenek, web siteniz yayınlamadan önce aktif bir şekilde üzerinde çalışmanız için size zaman tanır.

Ancak bazen bu seçenek kazara işaretlenebilir ve bu da web sitenizin arama motorlarına görünmemesine yol açar.

Eğer web siteniz arama sonuçlarında görünmüyorsa, yapmanız gereken ilk şey bu seçeneğin işaretli olmadığından emin olmaktır.

Bunun için basitçe, WordPress sitenizin yönetici alanına giriş yapın ve Ayarlar » Okuma sayfasını ziyaret edin.

wordpress web sitem Googleda gözükmüyor ne yapabilirim

‘Arama motoru görünürlüğü’ bölümüne kadar aşağı kaydırmanız gerekir ve ‘Arama motorlarının bu siteyi dizine eklemesine engel olmaya çalış’ seçeneğinin yanındaki kutunun işaretli olmadığından emin olun.

Değişikliklerinizi kaydetmek için ‘Değişiklikleri Kaydet’ düğmesine tıklamayı unutmayın.

WordPress’te SEO Dostu URL Yapılarını Kullanın.

SEO dostu URL’ler, sayfanın içeriğini açıkça ifade eden kelimeler içerir ve hem insanlar hem de arama motorları tarafından kolayca okunabilir.

SEO dostu URL’lere örnekler:

  • https://www.ahmetabic.com/seo/danismanlik
  • https://www.ahmetabic.com/seo-nasil-yapilir

Bu URL’lerin okunabilir olduğunu ve bir kullanıcının, yalnızca URL’ye bakarak sayfada ne göreceğini tahmin edebileceğini fark edeceksiniz.

SEO dostu olmayan URL’lere örnekler:

  • https://www.ahmetabic.com/?p=10467
  • http://ahmetabic.com/archives/123

Bu URL’lerde, içeriğe ait olmayan sayılar kullanılmıştır ve kullanıcı, URL’ye bakarak sayfada ne bulacağını anlayamaz.

SEO dostu bir kalıcı bağlantı (permalink) yapısı kullanmak, arama sonuçlarında daha iyi sıralamalar elde etme şansınızı artırır.

WordPress SEO Uyumlu URL Değişikliği Nasıl Yapılır?
  1. Yönetici panelinizden Ayarlar » Kalıcı Bağlantılar sayfasına gidin.
  2. “Yazı adı” seçeneğini seçin.
  3. Ayarlarınızı kaydetmek için ‘Değişiklikleri Kaydet’ düğmesine tıklayın.
wordpress url değiştirme

Bu basit ayar, WordPress sitenizin URL’lerini SEO dostu hale getirecek ve sayfa içeriğinizin arama motorları tarafından daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır.

Hali hazırda yayında olan bir web sitesinde kalıcı bağlantı yapısını değiştirmek, sosyal medya paylaşımlarınızdaki bookmarkları kaybetmenize ve mevcut SEO sıralamanızı riske atmanıza neden olabilir.

Eğer kalıcı bağlantı yapısını değiştirmek zorundaysanız:

  • Eğer siteniz büyük ise bir SEO uzmanından yardım alın ve doğru 301 yönlendirmelerini (redirect) ayarlamasını isteyin.
  • (ya da) Kullandığınız SEO eklentilerinden ya da direkt olarak bir yönlendirme eklentisi kurarak da bu süreci tamamlayabilirsiniz.
  • Yine de sayfalarınıza ait sosyal medya paylaşım sayılarınızı kaybedeceğinizi unutmayın.

Bu tür değişiklikler, dikkatli planlama ve doğru teknik uygulamalar gerektirir.

WWW ve WWW Olmayan URL Kullanımı

Eğer web sitenize yeni başlıyorsanız, sitenizin URL’sinde www (http://www.ahmetabic.com) kullanmak isteyip istemediğinize veya www olmayan (http://ahmetabic.com) bir yapı tercih edeceğinize karar vermeniz gerekir.

Arama motorları, bu iki URL’yi farklı web siteleri olarak değerlendirir. Bu nedenle birini seçip, bu tercihinize sadık kalmanız önemlidir.

Tercihinizi ayarlamak için şu adımları izleyin:

  1. WordPress yönetici panelinize giriş yapın.
  2. Ayarlar » Genel sayfasına gidin.
  3. WordPress Adresi (URL) ve Site Adresi (URL) alanlarına tercih ettiğiniz URL’yi yazın.
  4. Değişikliklerinizi kaydetmek için sayfanın altındaki ‘Değişiklikleri Kaydet’ düğmesine tıklayın.

Bu ayar, web sitenizin tutarlı bir şekilde erişilebilir olmasını sağlar ve arama motorlarının URL tercihinizi doğru bir şekilde anlamasına yardımcı olur.

wordpress ana alan adını aynı yapma ve yönlendirme

SEO açısından bakıldığında, www kullanmanın veya www olmayan bir URL yapısını tercih etmenin herhangi bir avantajı yoktur.

Hangi yapıyı seçerseniz seçin, önemli olan tutarlılıktır. Arama motorları, sitenizin tek bir URL formatında erişilebilir olmasını ve farklı URL versiyonlarının doğru bir şekilde yönlendirilmesini bekler. Bu nedenle, tercihinize bağlı kalmanız yeterlidir.

Gelişmiş Wordpress SEO Adımları

Eğer WordPress SEO’nun temellerini öğrenir ve iyi bir SEO eklentisini kullanırsanız, çoğu web sitesinin kesinlikle önünde olursunuz.

Ancak daha iyi sonuçlar elde etmek istiyorsanız, biraz daha farklı adımları bilmeniz önemlidir.

İlk adım olarak;

1. WordPress’te Kategorileri ve Etiketleri Doğru Kullanın.

WordPress, blog yazılarınızı kategoriler ve etiketler aracılığıyla sıralamanıza olanak tanır. Bu, içeriğinizi konu başlıklarına göre yönetmenizi sağlar ve kullanıcılarınızın aradıkları içeriği bulmalarını kolaylaştırır.

Kategoriler ve etiketler, arama motorlarının web sitenizin yapısını ve içeriğini anlamasına yardımcı olurlar.

Çoğu zaman, başlangıç seviyesindeki kullanıcılar kategoriler ve etiketlerin nasıl en iyi şekilde kullanılacağı konusunda bir bilgiye sahip değildir.

Kategoriler, yazılarınızın geniş bir şekilde gruplanması içindir. Eğer blogunuz bir kitap olsaydı, kategoriler içindekiler bölümüne benzer olurdu. Bu şekilde düşünebilirsiniz.

Örneğin, kişisel bir blogda müzik, yemek ve seyahat gibi kategoriler olabilir. Kategoriler hiyerarşik yapıdadır, bu yüzden alt kategoriler de ekleyebilirsiniz.

Diğer taraftan, etiketler daha spesifik anahtar kelimelerdir ve her bir yazının içeriğini tanımlar. Örneğin, yemek kategorisinde yer alan bir blog yazısı, salata, kahvaltı ve krep gibi etiketlere sahip olabilir. Bunları, bir ders kitabındaki dizin bölümleri gibi düşünebilirsiniz.

📚 Derin Bakış

Bu konu hakkında daha fazla bilgi için, web sitemde sizler için daha önce yazmış olduğum belli yapıları öğrenmeniz ve mantığı anlamanız iyi olacaktır.

Bunların en temelinde ‘konusal otorite’ gelir.

Göz atmanız gereken içerikler ise;

➡️ Konusal Otorite Nedir?

➡️ Topical Map Nedir?

➡️ Topical Clusters Nedir?

➡️ Semantik SEO Nedir?

➡️ SEO’da YMYL Nedir?

Kategoriler ve etiketler doğru bir şekilde kullanıldığında, kullanıcılarınızın web sitenizi gezmesini kolaylaştırırsınız. Bu, kullanıcılar için ne kadar kolaysa, arama motorları için de o kadar kolaydır.

Kategoriler ve etiketlerinizi arama motoru optimizasyonu için nasıl optimize edebileceğinizi öğrenmek için bu rehbere göz atabilirsiniz. Ayrıca bu konu ‘taksonomi SEO’ olarak da bilinir.

2. İç Linklemeye (Internal Linking) Önem Verin.

Arama motorları, web sitenizdeki her sayfaya ‘sayfa otoritesi’ adı verilen bir puan atar. Bu puanın formülü gizli tutulur, böylece insanlar sonuçları manipüle edemezler. Ancak, otoritenin en yaygın sinyalleri bağlantılardır.

Bu nedenle, diğer blog yazılarınız ve sayfalarınızdan kendi içeriğinize bağlantı vermeniz çok önemlidir.

Bir yazı en az 3 iç link içerir ise bu sağlıklı bir içerik olacağı anlamına gelir. burda önemli olan konu alakalı iç diğer içeriklere illa direkt değil eş sesli ya da benzer kelimelerden ya da (bu, şu, daha fazla oku vb.) yönlendirici metinler (anchor text olarak bilinir) üzerinden linkleme yapmaktır.

Bu, sayfa görüntülenme sayınızı artırmanıza, kullanıcıların sitenizde geçirdiği zamanı uzatmanıza ve nihayetinde bireysel blog yazılarınızın ve sayfalarınızın SEO puanını iyileştirmenize yardımcı olur.

Diğer bir önemli faydası ise ‘örümcek’ olarak bilinen arama motoru botları içerikleriniz arasında bir ağ örerek bağlantı haritası oluşturlar. Bunları aynı renk balonları belli bir guruba koyarak hızlıca ayırt etmek gibi düşünebilirsiniz.

3. Meta Başlığınızı En İyi Şekilde Yazın.

Blog yazınızın veya sayfa başlık etiketinizin içinde ana anahtar kelimenizi bulundurmaya özen gösterin. Geçmişte, SEO uzmanları, mümkün olduğunca anahtar kelimenizi başlığın en başına yerleştirmenizi önerirdi, çünkü bunun arama motorları tarafından daha ilgi çekici olduğu düşünülüyordu.

Önemli anahtar kelimelerin başlık etiketlerinde girişine yazılması hâlâ önemli olsa da, artık bunun yanı sıra tıklama oranı (CTR) optimizasyonunun da göz önünde bulundurulması gereken daha karmaşık senaryolara doğru bir yönelim mevcut.

ctr optimizasyonlu meta başlığı yazmak

Küçük başlık değişiklikleriyle CTR skorunuzda artışlar görebilirsiniz.

Örneğin, bu blog yazısının başlığında ‘WordPress SEO’ anahtar kelimesini girişte kullandım. Bunu sadece küçük bir SEO avantajı elde etmek için değil, aynı zamanda okuyuculara blog yazısının konusunu net bir şekilde aktarıp tıklama oranını artırmak için yaptım.

Birde şöyle bir örnek düşünün;

Wordpress SEO’nuzu Olumlu Etkileyecek 20 Bilinmeyen Madde

Bu tip bir başlık insanların tıklamak isteyeceği (yani CTR odaklı) bir meta başlığıdır. Her zaman değil ama ana içeriklerinizin dışında kısaca anlatacağınız içeriklerinizde bu tip ilgi çekici ‘haber başlığı gibi’ başlık yapılarını kullanabilirsiniz.

4. Doğru Başlık Etiketleri (H) Kullanın.

Google tarayıcısı (Googlebot), web sitenizin içeriğinin alaka düzeyini belirlemek için HTML başlık etiketlerini (H1, H2, H3 vb.) kontrol eder. Genel olarak en iyi yapı, her yazı veya sayfa için yalnızca bir H1 etiketi kullanmak ve bunun altına birden fazla H2 ve H3 eklemektir.

Bunu bir önem hiyerarşisi olarak düşünebilirsiniz. H1 etiketi en kritik başlığınızdır ve ana anahtar kelimenizi içermelidir. Diğer başlıklar ise anahtar kelimenizi veya onun uzun kuyruklu (long-tail) varyasyonlarını içerebilir.

Ancak, başlıkları gereğinden fazla kullanmayın. Başlık etiketleri, içeriğinizi daha okunabilir hale getirmek için kullanılmalı, sayfalarınıza anahtar kelime doldurmak için bir araç olarak görülmemelidir.

5. İçeriğinizin Derinliğine Dikkat Edin.

Konuyu açıklığa kavuşturmadan önce şu SEO mitini netleştirelim: İçerik uzunluğu, herhangi bir şekilde doğrudan bir sıralama faktörü değildir.

İçerik uzunluğu etkileşimi nasıl etkiler?

USA Google’a ‘The Impact of Content Length’ yazdığımda Google’ın öne çıkan alanda önerdiği web sitesinde şöyle diyor;

İçerik uzunluğu, hedef kitlenizin içeriğinizle etkileşimini önemli ölçüde etkileyebilir. İçeriğinizin uzunluğu; okunabilirlik, kullanıcı deneyimi ve sağladığı değer gibi faktörleri etkileyerek etkileşimi şekillendirebilir.

Özetleyecek olursak da ‘DEĞER’ üretilmesinden bahsediyorlar.

Rakiplerinizin yazıları benzer uzunlukta diye bir makaleyi zorlayarak ve anahtar kelime doldurarak 2.500 kelimeye çıkarmanın hiçbir anlamı yoktur. Okuyucularınızın sorularına hızlı ve güvenilir yanıtlar almak istediklerini unutmamamız gerekir.

Bunun en iyi örneklerinden biri olarak, yemek tarifi sitelerine ya da YouTube videolarına bakabiliriz. Okuyucular genellikle sadece malzemeler ve pişirme yöntemleriyle ilgilenir, bu web siteleri de kullanıcıya hızlıca bu bilgileri aktarır.

Bilmenizi isterim ki, içeriğinizi gereksiz kelimelerle doldurarak SERP sıralamasında yükselmezsiniz.

Peki, uzun (derin) içeriğin cazibesi nedir ve neden oluşturmalısınız? Cevap, sıralamanızı dolaylı olarak iyileştirebileceğidir.

Öncelikle, uzun içerik genellikle daha kapsamlıdır. Bu, konuyla ilgili birçok alt başlığı ele aldığınız ve dolayısıyla o konuda otorite kazanma şansınızı artırdığınız anlamına gelir.

Uzun içeriğin bir diğer avantajı, yalnızca hedef anahtar kelimeniz için değil, aynı zamanda birçok uzun kuyruklu (long-tail) anahtar kelime varyasyonu için de sıralama kazanma ihtimalinizin yüksek olmasıdır.

Bazen bu, yüzlerce popüler arama terimini ve ifadeyi kapsayacak şekilde genişleyebilir. Tüm bu uzun kuyruklu aramalardan gelen trafik, muhtemelen ana anahtar kelimenizden daha fazla olacaktır. Bu da kapsamlı içeriği bir kazan-kazan stratejisine dönüştürür.

Doğruyu söylemek gerekirse… uzun içerik iyidir. Size oldukça fazla anahtar kelime kazandırır ve konusal olarak otorite elde etmenizde büyük destekçiniz olur. Aksi takdirde, bu kadar uzun içerikler üretmek için hiç kimse vakit harcamazdı.

Ancak, uzun içerikler her sitede işe yaramaz.

Örneğin, bir haber siteniz varsa, olayları anında takip edebilmek için içeriğinizi hızlıca yayınlamanız gerekebilir. Bir haber okuduğunuzda direkt olarak detayları görmek istersiniz… bu yüzden uzun içerikler bu tip web siteleri için hızlı sonuç getirmeyebilir.

6. Güvenilirliğinizi Artıracak Temel Sayfaları Oluşturun

Her WordPress (ve web) sitesinde bulunması gereken birkaç temel sayfa vardır. Eğer sitenizde bu sayfalar eksikse, ziyaretçilerinizin ve Google’ın gözünde güvenilirliğinizi kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

E-E-A-T (Deneyim, Uzmanlık, Yetkinlik ve Güvenilirlik), Google’ın Search Quality Raters Guidelines (Arama Kalite Değerlendirici Yönergeleri) içinde vurgulanan bir kavramdır ve son yıllarda SEO uzmanlarının odak noktası haline gelmiştir. Genel olarak, web sitelerinin E-E-A-T prensiplerine uygun şekilde oluşturulması, yani uzmanlık, yetkinlik ve güvenilirliği açıkça göstermesi gerektiği fikri üzerine kuruludur.

Google, çekirdek güncellemelerinden (core) etkilenen web sitelerinin E-E-A-T’ye odaklanması gerektiğini açıkça belirtmiştir. Bu da, bu kavramın Google algoritmaları için ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

Web Sitenizde Olması Gereken Sayfalar Nelerdir?

Eğer henüz sitenizde yoksa, aşağıdaki sayfalara mutlaka yer vermeli ve detaylıca bu sayfalara bilgi eklemeleri yapamalısınız.

Hakkımızda Sayfası

Markanız, misyonunuz ve ziyaretçilere sunduğunuz değer hakkında temel bilgiler içermelidir. Bu sayfanın, markanızın nasıl ortaya çıktığını anlatan bir hikâye formatında olması genellikle daha etkili olur.

Ayrıca bu sayfa Google’ın ‘knowledge panel‘ alanı için oldukça önemlidir.

İletişim Sayfası

Eğer bir işletmeniz varsa fiziksel adres, telefon numarası, e-posta gibi iletişim bilgilerinizi göstermek, ziyaretçilere sitenizin arkasında gerçek bir kişi veya ekip olduğunu kanıtlar.

Aynı zamanda, potansiyel müşterilerin ürün veya hizmetleriniz hakkında daha kolay bilgi almasını sağlayarak satışlarınıza da katkıda bulunabilir.

Bir diğer taraftan ise Google iletişim sayfasına çok önem verir. Gerçek bir işletme/kişi olduğunuzu bilmek için bu ve benzeri sayfakara sıklıkla bakar.

Açıklama (Disclosure), Gizlilik Politikası ve Şartlar & Koşullar Sayfaları

Web sitenizin içeriğine bağlı olarak bazı yasal sayfaları eklemeniz gerekir.

  • Blog yazıları gibi içeriklerle herhangi bir tavsiye sunuyorsanız veya affiliate linkler (bağlı kuruluş bağlantıları) kullanıyorsanız, bir Disclosure (Açıklama) sayfası eklemek oldukça sağlıklı olur.
  • Kullanıcı verileri toplayan herhangi bir site, GDPR ve/veya CCPA uyumluluğuna dikkat etmelidir.
  • Eğer internette ürün veya hizmet satışı yapıyorsanız, ‘Şartlar ve Koşullar’ sayfasına yer vermeniz önemlidir.

Bunların yanı sıra, sitenize sosyal kanıt (social proof olarak da bilinir) eklemek de güvenilirliğinizi artırmanın harika bir yoludur. Sosyal medya hesaplarınıza yönlendiren bağlantılar, müşteri yorumları ve referanslar gibi unsurlar, sitenizi daha güvenilir ve otoriter hale getirebilir.

7. Kullanışlı Bir Site Altbilgisi (Footer) Oluşturun

Altbilgi (footer) kısmı, web sitenizin her sayfasında göründüğü için önemli bir alandır. Bu nedenle, kullanıcıların sitenizde kolayca gezinmesini sağlayacak ve arama motorlarına hangi sayfaların sizin için önemli olduğunu gösterecek bağlantıları içermelidir.

Daha önce, temel sayfalar oluşturmanın hem Google’ın hem de kullanıcılarınızın E-E-A-T algısını nasıl iyileştirebileceğinden bahsetmiştim. Kullanıcılar, bu temel sayfalara altbilgide kolayca erişebilmeyi bekler, dolayısıyla bu bağlantıları eklemek iyi bir başlangıç olacaktır.

Bunun yanı sıra, bağlantıların sayfalar arasında değer aktarımı yaptığını da unutmamak gerekir. Altbilgi bağlantıları site genelinde yer aldığı için, buraya eklediğiniz sayfalar Google’a bu sayfaların sizin için önemli olduğunu açıkça gösterir.

Örnek vermek gerekirse Boyner’in <footer> alanına bakalım;

footer nasıl olmalıdır

Gördüğünüz gibi; kurumsal sayfalar, kategori sayfaları, markalar, özel sayfalar, yardım kısmı ve özellikle de EEAT destekleyeci sözleşmeler, ETBİS ve TR GO kısmı oldukça şık bir şekilde tasarlanmıştır.

8. Schema.org Yapısal Verilerini Doğru Şekilde Kullanın.

Web üzerinde “yapılandırılmış veri” veya “schema.org verileri” terimlerini duymuş olabilirsiniz. Yapılandırılmış veri, arama motorlarının kullanıcılara öne çıkan snippet’ler (featured snippets) aracılığıyla daha fazla ve daha iyi bilgi sunmasına yardımcı olan ek bir koddur.

Eğer bir SERP’te (arama motoru sonuç sayfası) bir inceleme yanında yıldız derecelendirmesi gördüyseniz, bu yapılandırılmış verinin bir sonucudur. Yapılandırılmış veri kullanımı, SERP’te özel alanlar elde etmenizi sağlayarak tıklama oranınızı (CTR) önemli ölçüde artırabilir.

Ayrıca, BrightLocal’un yaptığı bu araştırmaya göre, tüketicilerin yalnızca %6’sı bir işletmeyle ilgili daha fazla bilgi edinme veya onunla iş yapma kararlarında yıldız derecelendirmesinin etkili olmadığını söylüyor. Bu nedenle, bu tür yapılandırılmış verileri kullanmak büyük bir avantaj sağlayabilir.

Yapılandırılmış veri kullanmanın bir diğer önemli nedeni, Google’ın işletmenizi daha iyi anlamasına yardımcı olmasıdır. Bu, markanız için bilgi panelinin (Knowledge Panel) tetiklenmesini sağlayarak, marka aramalarında CTR’nizi artırabilir ve WordPress sitenizin rakip karuselleri gibi varlık tabanlı özel arama sonuçlarında görünmesini mümkün kılabilir.

Wordpress SEO Eklentileri Arasında Seçim Yapmak

Wordpress’de SEO yapmak istiyorsanız bu iki eklentinin adını duymak gibi bir zorunluluğunuz vardır. Rank Math ve Yoast rekabet eden ve en iyi sayılan başlıca Wordpress CMS’inin öncü SEO eklentileridir.

Nedenini sizlere detaylıca anlatmadan önce Wordpress’de hangi SEO eklentisini neden kullanmanız gerektiğini detaylıca anlatacağım.

Tabi ki her şeyden önce sizler için hazırladığım (aşağıdaki görsel) Rank Math’ı Yoast ile karşılaştırdığım tabloya hızlıca bir göz gezdirebilirsiniz.

rank math mı yoast SEO mu?

Deneyimlerime göre, bu tür premium özellikler sunan SEO eklentileri, çoğu web sitesi için oldukça temeldir ve değerdir. Ancak bütçeniz yoksa, her iki eklenti de oldukça güzler özellikler sunar ve ücretsiz sürümler ile sizi mutlu edecektir.

Açıkçası ben web sitelerimde genel olarak Rank Math SEO kullanıyorum.

Eskiden Yoast SEO kullanıyordum, ancak hızla yenilikler yaptığı ve daha güçlü özelliklere sahip olduğu için Rank Math SEO’ya geçtim.

Sizler için en iyi eklentileri özellikle bu ikili arasında tutma nedenim genel olarak oldukça uyumlu, ücretsiz ve karşılaşacağınız sorunları hızlıca çözümlendirebilmeniz ile alakalı.

Tabi tüm Wordpreass tabanı için hazırlanmış SEO eklentilerine bir göz atacağız.

WordPress siteniz SEO uyumlu olsun istiyorsanız, doğru SEO eklentilerini seçmek (dediğim gibi) oldukça önemlidir. Bu eklentiler, sitenizin arama motorlarında daha iyi sıralamalar elde etmesine yardımcı olurken, içeriklerinizi optimize etmenizi ve teknik SEO sorunlarını çözmenizi sağlar.

Sadece temel SEO olarak değil kapsamlı şekilde diğer bir çok SEO alt türü için düzenleme ve analiz yapabileceğiniz eklentilere de listede yer verdim.

En İyi WordPress SEO Eklentileri

Sizler için bir kaç eklentiyi bir araya getirdim. Burada SEO’nuzu destekleyecek (hız, analizler vb.) sadece SEO yapmayan size destek olacak bir kaç başlıca Wordpress eklentisine göz atabilirsiniz.

1. Yoast SEO Eklentisi

Yoast SEO, WordPress kullanıcıları için en popüler SEO eklentilerinden biridir. Kullanıcı dostu arayüzü sayesinde, içeriklerinizi optimize etmek, meta açıklamalarını düzenlemek ve XML site haritaları oluşturmak oldukça kolaydır. Ayrıca, anahtar kelime analizi ve okunabilirlik değerlendirmesi gibi özelliklerle, hem arama motorları hem de kullanıcılar için içeriklerinizi en iyi hale getirmenize yardımcı olur.

  • Özellikler: Anahtar kelime optimizasyonu, okunabilirlik analizi, XML site haritası oluşturma, meta açıklama düzenleme.
  • Avantajlar: Kullanıcı dostu arayüzü ve kapsamlı özellikleri sayesinde hem yeni başlayanlar hem de profesyoneller için uygundur.
  • Ücret: Ücretsiz sürüm mevcut, premium sürüm yıllık $99.

2. Rank Math

Rank Math, gelişmiş özellikleri ve kullanıcı dostu yapısıyla dikkat çeken bir SEO eklentisidir. Google Search Console entegrasyonu, zengin snippet desteği ve yapılandırılmış veri ekleme gibi özellikler sunar. Ücretsiz sürümünde bile kapsamlı araçlar sunan bu eklenti, özellikle profesyonel SEO çalışmaları yapmak isteyenler için idealdir.

  • Özellikler: Gelişmiş anahtar kelime analizi, zengin snippet desteği, Google Search Console entegrasyonu.
  • Avantajlar: Ücretsiz sürümde bile geniş özellikler sunar ve kullanıcı dostu bir kurulum sihirbazına sahiptir.
  • Ücret: Ücretsiz ve premium sürümleri mevcut, premium sürüm aylık $6’dan başlıyor.

3. All in One SEO (AIOSEO)

All in One SEO, adından da anlaşılacağı gibi, SEO ile ilgili tüm ihtiyaçlarınızı tek bir çatı altında toplayan kapsamlı bir eklentidir. Meta açıklamaları düzenleme, XML site haritası oluşturma ve sosyal medya entegrasyonu gibi özelliklerle, hem yeni başlayanlar hem de deneyimli kullanıcılar için güçlü bir çözüm sunar.

  • Özellikler: SEO başlıkları ve meta açıklamaları düzenleme, XML site haritası oluşturma, sosyal medya entegrasyonu.
  • Avantajlar: Basit arayüzü ve güçlü özellikleri ile özellikle yeni başlayanlar için idealdir.
  • Ücret: Ücretsiz sürüm mevcut, premium sürüm yıllık $50’dan başlıyor.

4. SEOPress

SEOPress, hafif ve hızlı bir SEO eklentisi olarak öne çıkar. XML site haritaları, meta başlık ve açıklama düzenleme, sosyal medya entegrasyonu gibi özellikler sunar. Minimalist arayüzü sayesinde, kullanıcıların karmaşık ayarlarla uğraşmadan SEO çalışmalarını kolayca yönetmelerine olanak tanır.

  • Özellikler: Teknik SEO denetimleri, zengin snippet desteği, içerik analizi.
  • Avantajlar: Minimalist bir arayüz sunar ve hem ücretsiz hem de premium sürümleri oldukça güçlüdür.
  • Ücret: Ücretsiz ve premium sürümleri mevcut, premium sürüm yıllık $49’dan başlıyor.

5. The SEO Framework

The SEO Framework, hızlı ve otomatik bir SEO çözümü arayanlar için mükemmel bir seçenektir. Reklamsız ve hafif yapısıyla dikkat çeken bu eklenti, özellikle teknik SEO optimizasyonlarını kolaylaştırmak isteyen kullanıcılar için idealdir. Ayrıca, otomatik meta etiket oluşturma gibi özelliklerle zamandan tasarruf sağlar.

  • Özellikler: Otomatik SEO optimizasyonu, spam koruması, zengin snippet desteği.
  • Avantajlar: Hafif ve hızlı bir eklenti olup, gereksiz özelliklerden arındırılmıştır.
  • Ücret: Ücretsiz ve premium sürümleri mevcut.

6. Broken Link Checker

Broken Link Checker, web sitenizdeki bozuk bağlantıları tespit etmek ve düzeltmek için kullanılan etkili bir araçtır. Bu eklenti, hem iç hem de dış bağlantıları düzenli olarak kontrol ederek, SEO performansınızı olumsuz etkileyebilecek sorunları önler. Ücretsiz olması da büyük bir avantajdır.

  • Özellikler: Sitenizdeki bozuk bağlantıları tespit eder ve düzeltmenize yardımcı olur.
  • Avantajlar: SEO açısından önemli olan bağlantı sağlığını korumanıza yardımcı olur.
  • Ücret: Ücretsiz.

7. Schema Pro

Schema Pro, zengin snippet’ler oluşturmak için yapılandırılmış veri eklemenizi sağlayan bir eklentidir. Bu özellik, arama motoru sonuçlarında daha dikkat çekici ve bilgilendirici görseller sunarak tıklama oranlarınızı artırabilir. Özellikle e-ticaret ve blog siteleri için oldukça faydalıdır.

  • Özellikler: Zengin snippet’ler için yapılandırılmış veri ekleme.
  • Avantajlar: Arama motorlarında daha dikkat çekici sonuçlar elde etmenizi sağlar.
  • Ücret: Premium sürüm yıllık $67’den başlıyor.

8. W3 Total Cache

W3 Total Cache, web sitenizin hızını artırmak için önbellekleme ve sıkıştırma özellikleri sunar. Daha hızlı yükleme süreleri, hem kullanıcı deneyimini iyileştirir hem de arama motoru sıralamalarınızı olumlu yönde etkiler. Teknik SEO optimizasyonu yapmak isteyenler için vazgeçilmez bir araçtır.

  • Özellikler: Google Analytics entegrasyonu, kullanıcı davranış analizi.
  • Avantajlar: SEO stratejinizi geliştirmek için veri odaklı kararlar almanıza yardımcı olur.
  • Ücret: Ücretsiz ve premium sürümleri mevcut, premium sürüm yıllık $100’dan başlıyor.

9. Redirection

Redirection, 301 yönlendirmeleri oluşturmak ve izlemek için kullanılan basit ama etkili bir eklentidir. Kırık bağlantıları düzeltmek ve SEO kaybını önlemek için bu eklenti, özellikle site taşımaları veya URL değişiklikleri sırasında büyük kolaylık sağlar.

  • Özellikler: 301 yönlendirmeleri oluşturma ve izleme.
  • Avantajlar: Kırık bağlantıları düzeltmek ve SEO kaybını önlemek için idealdir.
  • Ücret: Ücretsiz.

10. MonsterInsights

MonsterInsights, Google Analytics entegrasyonu ile sitenizin performansını detaylı bir şekilde analiz etmenizi sağlar. Kullanıcı davranışlarını anlamak ve SEO stratejinizi geliştirmek için veri odaklı kararlar almanıza yardımcı olur. Özellikle trafik kaynaklarını ve kullanıcı etkileşimlerini takip etmek isteyenler için idealdir.

  • Özellikler: Sayfa hızını artırmak için önbellekleme ve sıkıştırma özellikleri.
  • Avantajlar: Hızlı yükleme süreleri sayesinde SEO performansınızı artırır.
  • Ücret: Ücretsiz ve premium sürümleri mevcut.

Hangi Eklentiyi Seçmelisiniz?

  • Yeni Başlayanlar İçin: Yoast SEO veya Rank Math SEO.
  • Gelişmiş Özellikler Arayanlar İçin: Rank Math veya SEOPress.
  • Hafif ve Hızlı Çözümler İçin: The SEO Framework.

Bu eklentilerden yalnızca birini seçmeniz sağlıklı olacaktır, çünkü birden fazla SEO eklentisi kullanmak çakışmalara neden olabilir ve sitenizin performansını olumsuz etkileyebilir.

Şimdi sizlere bir çok SEO eklentisi olmasına rağmen beklemeniz ve sizin için yapmasını istediğiniz hangi özelleleri kurulum yaparken aramanız gerektiğine bir derin bakış yapalım istiyorum.

Bir SEO Eklentisinden Ne Beklemeliyiz?

Konu eklenti ise özellik aramadan olmaz! Ne kadar hayat kurtarıcı ücretsiz özellik var ise o eklentiyi kullanma isteğiniz de bir o kadar fazla olacaktır.

En temelde SEO eklentilerinden basitçe şeyler ister bizi arama motorlarına iyi tanıtsınlar isteriz.

Bunlardan bazıları ise şu şekildedir;

1. Sizin İçin Bir Site Haritası Oluşturmalıdır.

XML site haritası, web sitenizdeki her bir sayfayı listeleyen özel formatta bir dosyadır. Bu, arama motorlarının tüm içeriğinizi bulmasını kolaylaştırır.

XML site haritası eklemek, sitenizin arama sıralamalarını yükseltmese de, arama motorlarının sayfaları hızlı bir şekilde bulmasına ve sıralamaya başlamasına yardımcı olur.

Bir SEO eklentisi kullanıyorsanız, XML site haritası genelde otomatik olarak oluşturulur. Site haritanızı bulmak için ise;

https://ahmetabic.com/sitemap_index.xml

…gibi sabit bir yapı vardır.

Kurulum sonrası alan adınızın sonuna /sitemap_index.xml yazarak site haritanıza ulaşabilirsiniz.

Bir sonraki adımda, XML site haritanızı Google’a nasıl göndereceğinizi göstereceğim.

2. Site Haritasını Google’a Eklemesi

Bu işlemi genelde sizin yapmanız gerekir. Şu an bir çok eklenti sizin için Google hesabınıza erişim isteyerek (örn. Rank Math) bunu kendisi de yapar.

Farklı eklentiler kullanacak olursanız bunu kendiniz (manuel olarak) aşağıdaki görseldeki gibi yapabilirsiniz;

Google Search Console, eski adıyla Webmaster Tools, Google tarafından sunulan bir araçtır ve web sitesi sahiplerinin içeriklerinin arama motoru tarafından nasıl görüldüğünü görmelerini sağlar.

Arama sonuçlarında sayfalarınızın nasıl göründüğünü anlamanıza yardımcı olacak raporlar ve veriler sunar. Ayrıca, insanların web sitenizi bulmak için kullandığı gerçek arama terimlerini, her sayfanın arama sonuçlarında nasıl göründüğünü ve sayfalarınızın ne sıklıkla tıklandığını görme imkanı sağlar.

Tüm bu bilgiler, sitenizde neyin işe yaradığını ve neyin yaramadığını anlamanıza yardımcı olur. Buna göre içerik stratejinizi planlayabilirsiniz.

Google Search Console ayrıca, web sitenizle ilgili bir sorun olduğunda sizi uyarır; örneğin, arama motoru botları sitenize erişemediğinde, yinelenen içerik bulduğunda veya kısıtlı kaynaklar olduğunda sizi bilgilendirir.

Web sitenizi Google Search Console’a ekledikten sonra, sol menüden ‘Site Haritası’na tıklayın ve ardından site haritası URL’sinin son kısmını yapıştırın ( yukarıda başlığın altındaki görselde adım adım görebilirsiniz).

Ardından, değişikliklerinizi kaydetmek için ‘Gönder’ butonuna tıklamayı unutmayın.

Google Search Console, şimdi site haritanızı kontrol edecek ve web sitenizin taramasını iyileştirmek için kullanacaktır. Bu tarama bütçenizin kullanımı için oldukça öenmlidir.

Site haritanızı başarıyla ekledikten sonra, “beklemede” olarak görünecektir. Google’ın sitenizi taraması biraz zaman alabilir.

Birkaç saat içinde, site haritanızla ilgili bazı istatistikleri görmeye başlayacaksınız. Bu, site haritanızda bulunan bağlantı sayısını, bunlardan kaçının dizine eklendiğini, resimlerin ve web sayfalarının oranını ve daha fazlasını gösterecektir.

Web sitenizin SEO ilerlemesini görmek ve analizler toplamak için Google Search Console’u en az ayda 3-4 kez kontrol etmenizi öneririm.

Her gün girip kontrol edeb hastalardan olmak zorunda değilsiniz çünkü bu web sitenizde yapacağınız düzlemeleri biraz baltalayabilir. Önce yapmanız ve gerçekten sitenizde ‘insanların ihtiyaç duyabileceği’ tüm temle sayfaları ve içerikleri yazdıktan sonra daha derin incelemelere geçebilirsiniz.

3. Blog İçeriklerinizi ve Sayfalarınızı iç SEO Açısından Optimize Etmeniz İçin Sade Bir Arayüz Sunmalıdır.

Bir örnek vermek gerekirse;

seo eklentileri ile içerikleri optimize etmek

Genellikle, yeni başlayanlar, bir WordPress SEO eklentisi kurup etkinleştirmenin yeterli olduğunu düşünme hatasına düşerler. SEO, maksimum sonuçları görmek istiyorsanız sürekli olarak takip etmeniz ve manuel düzenlemeler yapmanız gereken bir süreçtir.

Tüm önde gelen SEO eklentileri, her blog gönderisi ve sayfa için bir SEO (meta) başlığı, meta açıklaması ve odak anahtar kelimesi eklemenize olanak tanır. Ayrıca, kullanıcıların web sitenizi Google’da aradığında ne göreceğine dair bir önizleme de sunar.

Başlık ve açıklamanızı, arama motoru sonuçlarında maksimum tıklama alacak şekilde optimize etmeniz de önemlidir.

Blog yazınızı yazarken, eklentinin olduğu SEO bölümüne geçerek bu bölümden tam anlamıyla yararlanmanızı öneriyorum.

Odak anahtar kelimesi veya odak anahtar kelime öbeği seçmenin veya iyi bir başlık ve meta açıklaması yazmanın nasıl yapılacağını merak ediyorsanız, bunu ‘SEO nasıl yapılır‘ içeriğimde detaylı bir şekilde ele almıştım. O içeriğimi okumanızı tavisye ederim.

Ayrıca, yazarken içeriğinizin güçlü, zayıf yönlerini ve performansını analiz etmek için SEO denetim araçlarını kullanmanız da iyi olacaktır. Bu, yazarken blog/sayfa gönderilerinizin açıklığını, alakasını ve kullanıcı etkileşimini nasıl geliştirebileceğinizi ortaya koyacaktır.

Sayfa içi SEO’nun, SEO stratejinizin başarısı için kritik öneme sahip olduğu sıkça tekrarlamak istemediğim için, daha önce yazdığım bir içeriğimdeki bu alanı okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum.

4. Local SEO’nuza Destek Olmalıdır.

Eğer web siteniz; e-ticaret mağazanız veya işletmeniz, bir restoran, perakende mağazası veya bölgesel ofis gibi fiziksel bir konuma sahipse, o zaman yerel SEO için de optimizasyon yapmanız gerekir. Bu, web sitenizin, kullanıcılar kendi bölgelerinde sizin gibi işletmeleri aradıklarında yerel arama sonuçlarında listelenmesini sağlar.

Örneğin, birisi ‘istanbuldaki pideciler’ diye arama yaptığında, arama sonuçlarında yakınlarındaki ilgili işletmeleri bir liste ve harita üzerinde görecektir.

Local SEO sadece işletmeniz üzerinde belli yapısal verileri girerek kendinizi arama motorlarına anlatmak zorunda kaldığınız bir şey değildir. Local’de bilinen bir işletme olmak özellikle Google Benim İşletmem ile çok alakalıdır. Bu yüzden sizler için hazırladığım yerel SEO rehberi içeriğime göz atmanızı da şiddetle tavsiye ederim.

Konum bazlı bir arama yaptığınız zaman Google sizin ana konumunuza göre sonuçlar gösterir. Web sitenizde yapısal veriler var ise bu sizin için bir öncelik sunulacağı anlamına gelir.

rank math yerel seo özelliği

Rank Math kullanıyorsanız panelden ‘yerel SEO’ özelliğini açabilir ve bu alanları doldurabilirsiniz.

Özetlemek gerekirse, sitenizi hem iç SEO olarak yerel için optimize etmelisiniz hem de SEO eklentilerinin sunduğu ‘yerel SEO’ özelliklerinin dibini sıyırmalısınız.

Yani bu özellikleri sunmayan ekletilere;

Via: Cihat E. Çiçek

Cevabımız bu olmalıdır.

Wordpress’de SEO Yapmayı, Öğrendik Mi?

Wordpress’de SEO yapmayı bu adımlar ile detaylı içeriğimde en azından öğrenmiş olduğunuzu düşünüyorum.

Tabi ki her ne kadar adımlar, stratejiler ve yapılacaklar aktarılsa da bu iş herkesçe farklı şekilde yapılır. Ben Wordpress tabanlı yaptığım projelerimde ve SEO çalışmalarımda adım adım sizlere yaptıklarımı bu içeriğimde detaylıca bahsettim. Elbette yeni şeyler öğreneceğim ve zamanla sizler için bu içeriği güncelleyeceğim…

SEO’nun temellerini öğrendikten sonra (sitemdeki SEO nedir? içeriğine bunun için göz atmanızı öneririm) CMS’leri tanımak için önelikle kendinize bir web sitesi açmanızı ve başarılı olmak için stratejiler denemenizi öneririm.

Örnek vermek gerekirse ben son zamanlarda işletme rehberi olarak Yerels’i açtım ve 6 ayda bu şekilde bir başarı elde etti…

seo çalışması yaparak hızlıca trafik kazanmak

Önemli olan asıl şey SEO çalışması yapmak istediğiniz projenin ana konusuna özen göstererek niyet ve anlam odaklı çalışma yapmaya başlamanız olur. İlk maddelerde bahsettiğimi gibi UX/UI açısından sağlıklı bir Wordpress web sitesi teması (mümkünse Elementor kullanan) ardından da iyi bir SEO kurgusu ile gerçekten basit ve hızlı bir şekilde anahtar kelimeniz, iş alanınız ve bölgenizde rekabete de bağlı olarak başarı elde edebilirsiniz.

Başarılı bir SEO çalışması en temelde insanların hızlıca erişebileceği, sizi bulabileceği ve aradıklarını web sitesine hızlıca erişebileceği (erişilebilir) adımlardan geçer.

Umarım burada öğrendikleriniz ya da eksik gördüğünüz maddeleri hem yapar hem bana yorumlar aracılığı ile iletirsiniz.

Ek olarak X’de sıkça SEO odaklı konularda bilgiler veriyor ve diğer uzmanların görüşlerine de danışıyorum.

Yukarıda alıntıladığım Wordpress’in neden SEO dostu olduğunu sorduğum Tweet’imi görebilirsiniz.

Bu yüzden;

0
Düşünceni merak ediyorum, lütfen yorum yap.x