Günümüzde SEO alanında çok sayıda kısaltma (YMYL, EEAT, DR, AS vb.) olduğundan, bunları doğru bir şekilde anlamak biraz kafa karıştırıcı veya bunaltıcı olabilir.
Google’ın YMYL (sizin paranız sizin hayatınız) ve EEAT (Deneyim, Uzmanlık, Yetki, Güvenilirlik) sitelerine ilişkin yaklaşımındaki güncellemeleri, Google’ın kullanıcılarına mümkün olan en iyi içeriği sunmasına yardımcı olmak için atılan adımlar bütünüdür.
Genellikle “Medic” güncellemesi olarak adlandırılan, Google’ın YMYL içeriğine yönelik 2018 algoritma güncellemesi aşırı SERP dalgalanmalarıyla geldi. Ancak toz duman yatıştığında, Google’ın YMYL içerik oluşturucularından ve genel olarak tüm web sitelerinden ne beklediği oldukça açık:
Yüksek kaliteli içerik ve harika bir kullanıcı deneyimi.
Bu yazıda, YMYL sitelerinin trafiğini artırmalarına yardımcı olacak en etkili stratejileri, başarılı YMYL sitesi örneklerini ve YMYL içerik yazarlarının karşılaştığı yaygın hataları ele alacağım.
YMYL Nedir?
Yukarıda öğrendiğimiz gibi YMYL, SEO’da “sizin paranız sizin hayatınız” anlamına gelen bir kısaltmadır. Bu, bir kişinin hayatını olumlu ya da olumsuz yönde etkilemeyi amaçlayan bilgi sağlayan içerikleri ifade eder.
Google, bu tür içeriklerin doğruluğunu ve güvenilirliğini sağlamak için yüksek standartlar belirlemiştir…
Esasında bu, güvenilir ve bilgili bir kaynaktan gelen herhangi bir site veya sayfa olabilir.
YMYL Neden Önemlidir?
EEAT’yi iyileştirerek YMYL içeriğinizin kalitesini artırmada önemli bir rol oynar. Karar vermeyi etkileyebilecek içerik söz konusu olduğunda, doğru ve güvenilir içeriğe sahip olmak son derece önemlidir.
Google’ın YMYL içeriği için daha yüksek standartları her zaman var olacaklar. Saygın kaynaklardan gelen ilgili içeriğin herkes için erişilebilir olmasını sağlamaya yardımcı olan bu yapı, hiç bir zaman eskimeyecek gibi gözüküyor.
Kaliteli içerik oluşturmak EEAT’ı öncelik edinerek başlar. YMYL siteleri için EEAT biraz “öl ya da yaşa” anlamını tamamen kapsar… yoksa sizde SERP’de olmazsınız.
Bu nedenle, bir sonraki harika yazınızı yazmaya başlamadan önce yazar biyografinizi güncelleyin, hakkımızda sayfanızı en iyi şekilde oluşturun, kaliteli linkler alın ya da kaynak gösterebileceğiniz atıflara içeriğinizde yer verin.
YMYL İçerik Konuları Nelerdir?
Artık YMYL içerik tanımını bildiğinize göre, YMYL içeriğini daha detaylı inceleyelim. Google’ın Ekim 2021 tarihli Genel Arama Kalitesi Yönergeleri‘ne göre YMYL siteleri veya sayfaları genellikle şu şekildedir:
Alışveriş
YMYL alışveriş içeriği, ödeme kabul etme seçeneği olan tüm web sitelerini içerir. Örnekler arasında Trendyol, Amazon, HepsiBurada ve Nike vb. bulunur.
Finans
Finansal YMYL içeriği, finansal hizmetler veya tavsiyeler sunan herhangi bir web sitesi veya sayfayı içerir. Örnekler arasında Hangi Kredi, Para Dergi, İş Bankası vb. web siteleri bulunur.
Yasal
Bu tür YMYL içerikleri, yasal tavsiye sunan veya yasal hizmetleri tanıtan siteleri içerir. Yasal YMYL sitelerine örnek olarak devlet kurumları, hukuk firmaları ve sivil toplum örgütleri verilebilir.
Sağlık ve güvenlik
YMYL sağlık içeriği, tıbbi tavsiye sağlayan veya kişinin fiziksel, ruhsal ve/veya duygusal sağlığını etkileyebilecek herhangi bir bilgiyi teşvik eden siteleri içerir. Bazı örnekler arasında MedicalPark, Memorial, WebMD ve Mayo Clinic bulunur.
Haberler
Bu tür YMYL içerik konuları, Sözcü, HaberTürk, X (Twitter), New York Times, Daily Mail ve The Guardian gibi güncel olaylar hakkında haber yapan siteleri kapsar.
Diyelim ki hisse senedi ticareti yapmaya başladınız ve hisse senedi bölünmesinin ne olduğunu öğrenmek istiyorsunuz. Ya da belki sık sık baş ağrısı çektiğinizi fark ettiniz ve bunun hakkında doğru ve güvenilir bir bilgi arıyorsunuz. Büyük ihtimalle Investing TR, Midas, Memorial veya MedicalPark’ı bu konularda güvenilir bilgi kaynakları olarak görebilirsiniz.
Google kullanıcıları olarak, aldığımız içeriğin araştırma destekli içeriklere sahip güvenilir ve sağlam bir kaynaktan geldiğini umuyoruz (ve çoğunlukla varsayıyoruz) . Bize bunu düşündürme nedeni Google’ın YMYL içeriği için katı yönergelere sahip olmasıdır, çoğu aramada güven veren siteler ile karşılaşama durumumuz tam olarak bundan kaynaklanır.
Bir web sayfasının Google’ın gözündeki amacını da göz önünde bulundurmak önemlidir. Sonuç olarak, insanların aradığı şey yararlı, gerçekçi ve yüksek kaliteli içerik oluşturmaktır.
Basitçe söylemek gerekirse, içeriğiniz insanlara yardımcı oluyorsa ve olumlu bir kullanıcı deneyimi sağlıyorsa, Google web sitenize ve içeriğe daha yüksek bir sayfa derecesi verecektir.
Google’ın sayfa derecelendirmesine ilişkin Arama Kalitesi Yönergesi de şu şekildedir;
Bir Web Sayfasının Amacı Nedir?
Bir sayfanın amacı, sayfanın neden oluşturulduğuna dair nedenler veya sebeplerdir. İnternetteki her sayfa bir amaç için veya birden fazla amaç için oluşturulmuştur. Çoğu sayfa, insanlara yardımcı olmak için oluşturulur ve bu nedenle faydalı bir amaca sahiptir. Bazı sayfalar ise sadece para kazanmak amacıyla, insanlara yardımcı olma çabası olmadan oluşturulur. Hatta bazı sayfalar kullanıcılarına zarar vermek amacıyla bile oluşturulabilir. Bir sayfayı anlamanın ilk adımı, onun amacını belirlemektir.
EEAT ve YMYL İlişkisi
YMYL’yi ve sıralamanızı nasıl etkileyebileceğini tam olarak anlayabilmek için öncelikle EEAT (eski adı ile EAT) ve Google Kalite Değerlendiricisi Yönergelerini anlamamız gerekir.
Kullandıkları kriterlere EEAT adı veriliyor ve bu da Uzmanlık, Yetki ve Güvenilirlik anlamına geliyor.
Google, YMYL içeriklerinin kullanıcıların sağlığı, finansal durumu ve genel refahı üzerinde doğrudan etkisi olabileceği için bu tür içeriklerde yüksek kalite standartları arar. İşte EEAT’nin YMYL içerik sıralamalarını nasıl etkileyebileceğine dair detaylar:
- Deneyim (Experience): Yazarın veya içerik oluşturucunun konu hakkında gerçek dünya deneyimine sahip olması büyük önem taşır. Örneğin, bir sağlık makalesi, tıp alanında deneyimi olan bir doktor tarafından yazıldığında daha güvenilir kabul edilir.
- Uzmanlık (Expertise): Yazarın veya sitenin konu hakkında derinlemesine bilgi ve uzmanlığa sahip olması gerekir. Örneğin, finansal tavsiyeler sunan bir sitenin, finansal danışmanlar veya ekonomistler tarafından yönetilmesi beklenir.
- Otorite (Authoritativeness ya da Yetknilik): Yazarın veya sitenin otorite sahibi olması, yani alanda tanınmış ve saygın bir kaynak olarak kabul edilmesi önemlidir. Örneğin, bir hukuk blogunun, tanınmış avukatlar veya hukuk profesörleri tarafından yazılması otoriteyi artırır.
- Güvenilirlik (Trustworthiness): Sitenin ve yazarın güvenilir olması, yani doğru, tarafsız ve güncel bilgiler sunması beklenir. Örneğin, sağlık bilgileri sunan bir sitenin, güvenilir kaynaklara dayalı ve düzenli olarak güncellenen bilgiler sunması gerekir.
EEAT kriterleri, YMYL içeriklerinin sıralamalarını doğrudan etkileyebilir. Google, kullanıcıların sağlığı, finansal durumu ve genel refahı üzerinde doğrudan etkisi olabilecek içeriklerin yüksek kalite standartlarına sahip olmasını sağlar. Bu nedenle, YMYL içeriklerinizi EEAT kriterlerine uygun şekilde optimize etmek, hem kullanıcı güvenini kazanmanıza hem de arama motoru sıralamalarında daha iyi performans göstermenize yardımcı olacaktır.
EEAT Kriterlerinin YMYL İçeriklerine Uygulanması
- Kaliteli İçerik Üretimi: YMYL içeriklerinin yüksek kaliteli, doğru ve güncel bilgiler sunması gerekir. Bu, kullanıcıların güvenini kazanmak ve arama motoru sıralamalarında üst sıralarda yer almak için kritiktir.
- Uzman Yazarlar: İçeriklerin, alanında uzman kişiler tarafından yazılması, içeriğin güvenilirliğini ve otoritesini artırır.
- Güvenilir Kaynaklar: İçeriklerin, güvenilir ve doğrulanabilir kaynaklara dayalı olması gerekir. Bu, içeriğin doğruluğunu ve güvenilirliğini pekiştirir.
- Kullanıcı Deneyimi: Sayfa yüklenme hızı, mobil uyumluluk ve kullanıcı dostu tasarım gibi faktörler, kullanıcı deneyimini iyileştirir ve bu da arama motoru sıralamalarında olumlu bir etki yaratır.
Backlinko’nun kurucusu Brian Dean, YMYL sayfalarının kapsamlı, kullanıcı niyetine uygun ve düzenli olarak güncellenmiş içeriklerle desteklenmesi gerektiğini belirtir. İçeriğin konuyu detaylı bir şekilde ele almasını, kullanıcıların ne aradığını anlamak için optimizasyon yapılmasını ve zaman içinde değişen konular için içeriğin sürekli güncel tutulmasını önerir.
Brian Dean, Backlinko
EEAT ve YMYL Sıralama Faktörü Müdür?
EEAT ve YMYL doğrudan bir sıralama faktörü değildir. Ancak, Google’ın son derece önemli gördüğü yüksek değerli, kaliteli içerik oluştururken dikkate alınması önemlidir.
Dolayısıyla EEAT ve YMYL sıralamanızı doğrudan etkilemese de, EEAT ve YMYL içerik kalitesini etkileyebileceğinden, içeriğinizi optimize etmek için en iyi uygulamaları takip etmek önemlidir; bu da SEO ile kol kola giden bir strateji demektir.
YMYL Konuları için EEAT Optimizasyonu Nasıl Yapılır?
Artık EEAT’nin ne olduğunu ve sitenizin başarısı için önemini öğrendiğinize göre, mümkün olduğunca üst sıralarda yer almak ve EEAT’nin en iyi stratejilerini öğrenmek için YMYL içeriğinizi nasıl optimize edebilirsiniz?
Sitenizin YMYL içeriğinin EEAT’yi akılda tutarak optimize edilmesi gereken birçok alanı vardır. Sitenizin kullanıcı deneyiminden (UX) web sitenizdeki iç bağlantı ağına kadar, EEAT içeriğinizin birçok alanına dokunur!
EEAT’nin her bir bileşeni için, sitenizi incelerken sormanız gereken soruları ve sitenizin uzmanlığını, yetkisini ve güvenilirliğini artıracak optimizasyon fikirlerini sizler için bir araya getirdim.
Deneyim (Experience)
YMYL içeriğinizde deneyim sinyalleri oluşturmak, ziyaretçilerinizin sizinle ve sunduğunuz hizmetlerle ilgili güven duymasını artırır. Google kalite değerlendiricilerine güçlü deneyim sinyalleri sunmak, sitenizin itibarını ve arama motoru sıralamalarını güçlendirecektir.
Sorulacak Sorular
Sitenizin deneyimini değerlendirirken kendinize şu soruları sorun:
- İçeriği oluşturan kişinin konuyla ilgili tecrübesi var mı?
- İçeriğinizde, konuyla ilgili kişisel deneyimlerinizi paylaşıyor musunuz?
- Ziyaretçilerinizin sizinle etkileşim kurmasını sağlayacak örnek olaylar veya başarı hikayeleri sunuyor musunuz?
- Ürün veya hizmetlerinizin kullanımına dair gerçek kullanıcı deneyimlerini paylaşıyor musunuz?
Optimizasyon Fikirleri
Şimdi YMYL içeriğinizi sitenizin deneyimini artıracak şekilde nasıl optimize edebileceğinize bir bakalım.
Web sitenizi daha deneyim odaklı hale getirirken dikkate almanız gereken ilk şeylerden biri, kullanıcılarınızla daha yakın bir bağ kurmaktır. Deneyim odaklı içeriği temelde şu şekilde artırabilirsiniz:
- Kendi tecrübelerinizi ve hikayelerinizi paylaşın.
- Müşteri başarı hikayelerine yer verin.
- Ürün veya hizmetlerinizin kullanımına dair detaylı incelemeler ve videolar ekleyin.
- Kullanıcılarınızın deneyimlerini yorum veya video olarak paylaşmalarını teşvik edin.
Deneyimi artırmak için üçüncü taraf yazılımlardan da yararlanabilirsiniz. İşte daha fazla üçüncü taraf desteği elde edebileceğiniz birkaç hızlı yol:
- Ürün inceleme ve değerlendirme yazılımları (Trustpilot, Google Reviews vb.)
- Kullanıcıların deneyimlerini paylaşabileceği forum veya topluluk alanları.
- Ziyaretçilerinizin içerikle daha etkileşimde bulunmasını sağlayacak anket veya form uygulamaları.
Ayrıca, kullanıcı deneyimini iyileştirerek hedef kitlenizin sitenizde daha uzun süre kalmasını ve daha fazla etkileşimde bulunmasını sağlayabilirsiniz. Deneyimi iyileştirmek için birkaç ipucu:
- Kullanıcı dostu bir navigasyon oluşturun.
- Hızlı yüklenen, mobil uyumlu ve kolay gezilebilir bir web sitesi tasarlayın.
- İçeriği görseller, videolar ve infografikler ile zenginleştirin.
- Kullanıcıların geri bildirimlerini dikkate alın ve sitenizi sürekli olarak güncelleyin.
Uzmanlık (Expertise)
EEAT’nin uzmanlık kısmı, sitenizdeki içeriğin yazarının uzmanlık düzeyine odaklanır ve sitenizin içeriğini kimin oluşturduğuna dair kimlik bilgilerini yani “ID” sağlar.
Sorulacak Sorular
YMYL içeriğinizin uzmanlığını değerlendirirken kendinize şu soruları sorun:
- Yazar gerçek bir uzman mı?
- Yazarın herhangi bir kimlik bilgisi, ödülü, sertifikası veya yeterliliği var mı?
Optimizasyon Fikirleri
Web sitenizin uzmanlığını geliştirmenize yardımcı olacak birkaç fikir:
- Bloga veya yazar alanına -internette bulunan- kimlik bilgileri ekleyin,
- Yazarınızın kendi alanında uzman olduğundan emin olun,
- Mümkün olduğunda orijinal araştırmaya bağlantı verin,
- Orijinal yayın tarihini ve güncellendiği tarihi ekleyin,
- Her blogun bir yazarı olduğundan emin olun,
- Siteye yazar hakkında sayfalar ekleyin ve her yazarın kendine ait bir sayfasının olduğundan emin olun.
Otorite (Authoritativeness ya da Yetknilik)
Yetkilendirmenin çoğu, sitenizin içeriğinin yanı sıra içeriğin yaratıcısı ve web sitesiyle ilgilidir. Sitenizin sağlığının en iyi durumda olduğundan ve içerik yaratıcısının zenginleştirilmiş içerik oluşturduğundan emin olmak, EEAT için oldukça önemlidir.
Sorulacak Sorular
İçeriğinizin otoritesini değerlendirirken kendinize sormanız gereken birkaç soru vardır. Bunlar:
- Sektörünüzde çevrimiçi ortamda (internette) görünen nasıl bir itibarınız var?
- Sektörünüzdeki hangi otoriteler, değer sağladığı için içeriğinize bağlantı veriyor?
- Siteniz sektör bilgisi açısından iyi bir kaynak mı?
Optimizasyon Fikirleri
Doğru içerik konularına odaklanın ve arama amacına şu şekilde yanıt verin:
- Blogların anahtar kelime doldurma kullanmadığından emin olun,
- Hedef kitlenizi net bir şekilde belirleyin,
- İçeriğinizin okuma düzeyini test edin – kafa karıştırıcı sektör jargonunu kullanmadığınızdan emin olun,
- Doğru anahtar kelime amacını kullandığınızdan emin olun.
Ayrıca, yararlı veya alakalı olmayan içerikleri kaldırarak web sitenizin yetkisini artırabilirsiniz. Yararlı olmayan içerikleri şu şekilde kaldırabilirsiniz:
- Site konusu ya da kategorilerden bağımsız, mantıksız içerikleri kaldırabilirsiniz
- İnsanlar yerine arama motorları için yazılmış anlamsız SEO içeriğini kaldırabilirsiniz
- Düşük kaliteli sayfaları kaldırabilirsiniz
- İçeriğinizi ürünlerinizin veya hizmetlerinizin ne yaptığına değil, markanızın misyonuna odaklanın
- Düşük kaliteli içerikleri veya 300 kelimeden az blog içeriklerini ya güncelleyin ya da kaldırın
Bu maddeleri düzenlemek web sitenizin otoritesini ve sayfa bazlı olacak şekilde “PageRank” metriğinizi de artırmanıza da yardımcı olabilir. Ayrıca aşağıdaki ipuçlarını da göz önünde bulundurun:
- İçeriğinizdeki önemli bilgilerin belirgin bir şekilde görüntüleneceği şekilde blog sayfanızı yapılandırın
- Okuyucuların konuları kolayca arayabilmeleri için kategorileri ve etiketleri düzgün bir şekilde ayarlayın (eğer etiketleri kullanmak istemiyorsanız, kategorizasyona ve iç linklemeye özen gösterin.)
- Henüz yapmadıysanız kapsamlı bilgiler içeren bir “hakkımızda” sayfası oluşturun
Bazen çok fazla harekete geçirici mesaj (CTA) veya aşırı satış odaklı içerik sitenizin spam gibi görünmesine neden olabilir. YMYL içeriğinizdeki “satış” odağını şu şekilde azaltın:
- Suçluluk duygusu uyandıran harekete geçirici mesajlar
- Bunaltıcı reklamlar veya CTA’lar
- Çok fazla satış odaklı içerik
Ayrıca , bağlantı kurma (link ağı oluşturmak) stratejisini uygulayarak sitenizin genel yetkisini (otoritesini) de artırabilirsiniz. Bağlantı kurma, diğer web sitelerinin web sitenize bağlantı vermesini sağlamayı içerir. Google’a diğer kişilerin içeriğinizi güvenilir ve değerli bulduğuna dair sinyaller gönderir.
Diğer konuya geçmeden önce, uygulayabileceğiniz birkaç bağlantı kurma stratejisi de söylemek. istiyorum:
- Dış bağlantıların niceliğine değil, niteliğine odaklanın
- Spam içerikli geri bağlantıları kaldırın ya da alırken oldukça dikkatli olun
- Doğal dış bağlantılar alabilmek için yüksek kalitede içerik oluşturun
- Herhangi bir ücretli backlink yazılımı kullanmayın
- Çok fazla yetkisi (DR) olmayan kaynaklar için nofollow etiketini kullanın
Güvenilirlik (Trustworthiness)
YMYL içeriğinizde güven sinyalleri oluşturmak, site güvenliğini artırmak, müşteri desteğinizi ve üçüncü taraf sinyallerinizi güçlendirmek, Google kalite değerlendiricilerine güvenilirlik sinyalinizi güçlendirecektir.
Sorulacak Sorular
Sitenizin güvenilirliğini değerlendirirken kendinize şu soruları sorun:
- İçeriğinizi kimin yazdığı konusunda şeffaf mısınız?
- Doğruluk açısından düzenleme ve güncellemeler yapıyor musunuz?
- Kaynak gösteriyor musunuz?
- Ödeme sayfanızda güvenli bağlantılar var mı? (HTTPS, KVKK vb.)
- Siteniz gerçekten güvenli mi?
Optimizasyon Fikirleri
Şimdi YMYL içeriğinizi sitenizin güvenilirliğini artıracak şekilde nasıl optimize edebileceğinize bir bakalım.
Web sitenizi daha güvenilir hale getirirken dikkate almanız gereken ilk şeylerden biri, güvenliğini artırmanız gerektiğidir. Sitenizin güvenliğini temelde şu şekilde artırabilirsiniz:
- Düşük kaliteli yorumları ortadan kaldırın
- Daha fazla müşteri desteği ekleyin (canlı destek, telefon numarası, form vb.)
- Kötü yorumlara veya soru-cevaplara yanıt verme konusunda çekinmeyin
- Blogunuz için spam filtresi kullanın
- Sitenizin HTTPS protokolünü kullandığından emin olun
Sitenizin güvenilirliğini artırmak için üçüncü taraf yazılımlardan da yararlanabilirsiniz. İşte daha fazla üçüncü taraf desteği elde edebileceğiniz birkaç hızlı yol:
- Bloglardaki kaynaklara bağlantılar (bu oldukça önemlidir)
- Sitedeki yorumları ve güveni artırmak için aracı yazılımlar kullanmak (Disqus vb.)
- Siteye varsa herhangi bir ödülü ya da derece ekleyin.
Ayrıca, faydalı müşteri desteği sağlayarak hedef kitlenizin markanıza daha fazla güvenmesini sağlayabilirsiniz. Müşteri desteğinizi iyileştirmek ve hedef kitlenizin ihtiyaç duyduğunda yardım almasını kolaylaştırmak için birkaç ipucu vermem gerekirse:
- Canlı sohbet gibi daha fazla müşteri destek aracı ekleyin
- Hakkımızda, bizimle iletişime geçin ve müşteri desteğinin web sitenizin header ve footer alanında ulaşılabilir olduğundan emin olun.
YMYL Odaklı İçerik Optimizasyonu Nasıl Yapılır?
Günümüzde YMYL en iyi optimizasyon adımları genellikle basittir ve yalnızca YMYL kategorisindekiler değil, tüm sayfalar ve site genel içinde kullanılmaktadır.
Bu en iyi adımları stratejinize dahil etmek, sitenizin EEAT’sini açıkça sergilemenin en iyi yoludur. Bunlar olmadan, sitenizin sıralamada veya kitlenizle güven oluşturmada zorluk çekmesi olasıdır.
1. Yüksek kaliteli içerik oluşturun
Hepimiz Google’da SERP’de yalnızca en alakalı, yüksek kaliteli içeriği sunmak için elinden geleni yaptığını biliyoruz. YMYL sorguları da farklı değildir.
İçeriğinizi en başından en sona kadar düzenlediğinizden ve doğru bilgiler verdiğinden emin olun. Google’ın Arama Kalitesi Yönergeleri, Google’ın yüksek kaliteli içerik söz konusu olduğunda ne aradığı konusunda harika bir içgörü sağlar.
Güvenilir ve kaliteli bir YMYL içeriğe göz atalım mı?
Örnek bir sorgu olarak Google’a “karın germe ameliyatı” yazdım ve karşıma çıkan sayfalardan biri Liv Hospital’in bu içeriği oldu. Burada oldukça fazla EEAT elementi olan %100 bir YMYL içeriğine baktığınızı bilmeniz gerekir.
Rekabetçi bir anahtar kelime için SERP’de ilk sayfada yer almasının dışında, bunun yüksek kaliteli bir makale olduğunu nasıl anlayabiliriz?
- Şeffaftır. Yazarı, değerlendiriciyi ve gerçek sahibi göstermek, içeriğin üretiminden kimin sorumlu olduğunu şeffaf bir şekilde bize anlatır ve ayrıca konu uzmanlığını ve uzmanını da belirler. Bu kişilerin her birinin ayrıca yazarların Hakkında sayfalarında konuyla ilgili uzmanlıklarını, mesleki deneyimlerini ve eğitimlerini içeren biyografilerine bağlantılar bulunmaktadır. Güvenilir kaynakları kullanırlar ve metin içi alıntılar eklemenin yanı sıra bunları makalenin sonunda listeleyerek kullanıcıların kendi başlarına araştırma yapmalarına olanak tanırlar.
- Gönderi, soruyu anında (giriş paragrafında) yanıtlar. İlk başlık ve paragraf, bize sorumuzu hemen yanıtlayan bilgileri sunuyor.
- Konuyu örneklerle pekiştirir. YMYL sitelerinin bir kullanıcının karar alma sürecini etkileyebileceğini zaten size anlattım… Liv bunu bir adım öteye taşıyarak kullanıcılara konu hakkında ihtiyaç duyabilecekleri tüm bilgileri birlikte sunuyor.
- Genel olarak, harika bir kullanıcı deneyimi sağlar. Bu makaleye göz attığınızda fark ettiğiniz ilk şeylerden biri içerik tablosudur (TOC olarak da bilinir). Uzun içerikler için içerik tablosu kullanmak, bir kullanıcının gezinmesine ve kendisi için önemli olan bölümlere atlamasına yardımcı olur. Spam olarak görülebilecek pop-up’lar veya ara sayfalar yoktur. Sayfadaki reklamlar, içerikle çakışmayan belirlenmiş yerlerdedirler.
Moz’un kurucu ortağı Rand Fishkin, bir web sitesinde güvenilirlik ve şeffaflığın ön planda olması gerektiğini söyler. İçeriğin arkasındaki kişilerin kim olduğunu ve niteliklerini açıkça belirtmenin yanı sıra, bilgilerin güvenilir kaynaklardan alındığını her zaman vurgulamanın önemini belirtir. Ayrıca, kullanıcı geri bildirimlerini teşvik eder ve bu geri bildirimlerin içeriğe dahil edilmesini önerir.
Rand Fishkin, Moz
2. İçeriğinizi düzenli olarak güncelleyin
Yüksek kaliteli içerik yalnızca alakalı olduğu kadar iyidir. İçeriğinizi sürekli olarak yenileyerek içeriğinizin hedef kitlenizle mümkün olduğunca alakalı olduğundan emin olun.
İçeriği her yıl ya da düzenli kısa aralıklar ile yenilemenizi öneririm. Her birkaç ayda bir şeylerin değişebildiği hızlı hareket eden bir nişteyseniz veya çok fazla rekabet varsa, içeriğinizi (dediğim gibi) üç ila beş ayda bir revize etmeyi düşünebilirsiniz.
Web sitenizdeki içerikleri hangi aralıklar ile güncellemelisiniz, hazırladığım bu tablo size bu konuda oldukça yardımcı olacaktır.
Niş (Konu) | İçerik Güncelleme Zaman Çizelgesi |
---|---|
Haberler ve güncel olaylar | Gelişen hikayelerle saatlik, sonra hikaye duruldukça haftalık olarak, ardından yeni bilgiler geldikçe güncellenir |
Yurttaşlık, hükümet ve hukuk | Yılda bir kez veya mevzuat değiştikçe |
Finans | Yılda üç kez |
Alışveriş | Yılda bir kez |
Sağlık ve Güvenlik | Yılda bir kez veya yeni bulgular yayınlandıkça |
Topluluklar | Yılda bir kez |
Diğer (fitness, beslenme, konut) | Yılda bir kez veya yeni bilgiler geldikçe |
İçeriğinizi güncellemek gözünüzü korkutuyorsa en küçük adımdan başlayın.
İçerik ana başlığı, meta açıklaması ve başlıklarınızı güncellemeye odaklanın. Daha sonra, içeriğiniz hakkında daha fazla veriye sahip olduğunuzda, akışı, grafikleri/görüntüleri ve genel kullanıcı deneyimini güncellemek için daha fazla veri ile kapsamlı bir güncelleme yapın.
Performansı düşük içerikleri yenilemenizi her zaman öneririm, ancak en popüler, performansı yüksek içeriklerinizi yenilemeniz de aynı derecede önemlidir.
3. Deneyim, uzmanlık, yetki ve güvenilirliği sitenizde sergileyin
EEAT doğrudan bir sıralama faktörü olmasa da, içeriğinizin sıralanıp sıralanmayacağında önemli bir rol oynar.
Her türlü içerik için önemli olan EEAT, YMYL için özellikle önemlidir. Google’dan John Mueller, bir röportajında EEAT’nin YMYL konuları için artan önemine işaret ederek şunları söyledi:
John Mueller, YMYL içeriklerinin sıralanmasında uzmanlık ve güvenilirliğin kritik öneme sahip olduğunu belirtmiştir. Özellikle sağlık ve finans gibi hassas konularda, içeriğin uzman kişiler tarafından yazılması ve güvenilir kaynaklara dayanması gerektiğini vurgulamıştır.
John Mueller, Google
YMYL siteleri için sıralama yaparken, bireysel taktiklerden ziyade içeriğin uzman bir otorite tarafından yazıldığından ve kullanıcıların güvenebileceği bilgiler sunduğundan emin olmak daha önemlidir.
Ben bir uzman olarak EEAT’yi şu şekillerde web sitenizde sergilemenizi (göstermenizi) öneririm:
Her blog yazısına veya makaleye bir yazar ekleyin ve yazarın uzmanlığını sergileyen bir yazar hakkında sayfasına bağlantı sağladığınızdan emin olun.
Sitenizde tıbbi konularla ilgili içerikler varsa, bunların bir tıp uzmanı tarafından incelenmesini ve bir hakkımızda sayfasına (ya da doktorlar) bağlantı verildiğinden emin olun.
Size yukarıda gösterdiğim Liv Hospital örneğinde, yazar oldukça açık bir şekilde tüm uzmanlıkları ile en başta görünür olarak durmaktadır.
Ayrıca uzmana tıkladığınız zaman oldukça kapsamlı bir doktor (bio) sayfası olduğunu da görebilirsiniz. Örneği buradan görüntüleyebilirsiniz.
4. Sitenizin bir konu üzerindeki otoritesini gösterin.
Otorite zamanla inşa edilir.
Okuyucularınızın içeriğinize güvenebileceğini ve sitenizin yetkili bir kaynak olduğunu göstermek için sitenizin Hakkında sayfalarını kullanın.
Daha önceki Liv örneğimizi kullanalım. Makalenin yüksek kaliteli içerik olduğunu ve bize gerçek bilgiler sağladığını zaten biliyoruz.
Peki sitenin bütünü için durum ne?
Liv Hospital’in hakkımızda sayfasından alınan aşağıdaki örnek, bu tür içerikleri ne kadar zamandır sağladıklarını ve insanlara yatırım konusunda nasıl yardımcı olduklarını göstererek otoritelerini gösterme konusunda harika bir iş çıkartmış…
Gördüğünüz gibi; ödüller, misyon, ik, medya ve haberleri burada (hakkımızda) altında görebiliyorsunuz. Bu oldukça güven verici bilgiler içeren ve PR’si yüksek bir sayfadır. EEAT’nizi destekleyecek en önemli sayfaların başında gelir.
5. Kaynaklarınızı kontrol edin ve belirtin.
Kaynaklarınızı belirtmek, içeriğinize belirli bir düzeyde şeffaflık ve güvenilirlik katar.
Atıf yapmanın yanı sıra, atıf yapmayı planladığınız kaynakları mutlaka kontrol ettiğinizden emin olun.
Genel olarak, kaynağınızın EEAT ile kendini kanıtladığından emin olun. Bir kaynağın güvenilir olup olmadığını belirlerken kendinize sormanız gereken bazı sorular vardır, bunlar:
- Yetkili bir kişi tarafından mı yazıldı?
- Güvenilir bir kişi tarafından doğrulanmış veya incelenmiş mi?
- Kaliteli ve alakalı içerikler yayınlayan bir web sitesi mi?
YMYL Odaklı Web Sitesi Örnekleri
YMYL siteleri nasıl olmalı konusuda halla TR’de oldukça kıt bir durum var… insanlar bu konunun üzerine düşmeden SEO yapıyor da ya yaratılan web siteleri bu konuları barındırmasa bile Google bir şekilde onları marka bilinirliği vb. konulardan kaynaklı ödüllendiriyor. Ben şimdi size başka ülkelerden herkesin yakından tanıdığı bir kaç web sitesi üzerinden örnekler vereceğim.
Whitehouse.gov
Whitehouse.gov YMYL içeriğinin en üst noktasıdır.
İçeriklerinin tamamı insanları günlük olarak politika değişiklikleri ve diğer mevzuatlar hakkında bilgilendirir. ABD hükümetiyle ilgili her şey için en üst düzey otorite olmaları gerekir.
Bebek maması kıtlığını nasıl çözdüklerine dair makalelerine beraberce bir göz atalım.
Nispeten kısa bir makale, ancak çoğu insanın ihtiyaç duyduğu tüm bilgileri sağlıyor.
İyi yaptıkları şeyler:
- Zaman çizelgeleri ve alınan eylemlerle şeffaflık
- Hikayeyi anlatmaya yardımcı olacak grafiksel öğeler eklenmesi
- İnsanların daha fazla bilgi edinebilmesi için SSS’ler eklenmesi
İyi yapamadıkları şeyler:
- Hiçbir kaynak veya yazar yok.
Neyse ki, EEAT’lerini tamamen kanıtlamaları gerekmiyor. Bu, işin doğasında var.
Biliniyorsanız Google sizi zaten tanıyordur.
WebMD.com
WebMD, insanların tıbbi sorunları araştırıp kendi kendilerine teşhis edebilmeleri için tıbbi içerikler sağlar.
Tıbbi içerik sağlarken YMYL SEO’larını da tam olarak kontrol etmeleri gerekiyor, değil mi?
EEAT için tüm sitelerini yakından bi’ inceleyelim.
İyi yaptıkları şeyler:
- Tıbbi doktorlar tarafından tıbbi olarak incelenen içerik (ve biyografiler de dahil)
- Yüksek kaliteli otoriter içerikler
- Güvenilir kaynakları göstermek
- Ödüller, politikalar ve uzmanlıklarını sergileyen kapsamlı Hakkımızda sayfası
İyi yapamadıkları şeyler:
- Bazı makaleler düzenli olarak güncellenmiyor
Dikkat: YMYL Siteleri Cezaya Tabidir.
Tüm siteler gibi YMYL siteleri de Google’ın kalite yönergelerine uymadıkları takdirde manuel işlem cezasıyla karşı karşıya kalabilirler.
Ancak, YMYL siteniz EEAT’de iyi bir iş çıkarmıyorsa, tek “ceza” hedeflenen sorgularınızda sıralamada yer alamamanız olacaktır.
YMYL’nizi güçlendirmek için her zaman şunlara dikkat edin:
- EEAT’ı dürüstçe sergileyin
- Yüksek kaliteli içerik oluşturun
- Yüksek kaliteli içeriğinizi güncelleyin
- Harika bir kullanıcı deneyimi (UX) sağlayın
YMYL ve EEAT’in Geleceği
Google mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini optimize etmeye devam ettikçe, YMYL içeriği yalnızca genişleyecek ve EEAT web siteleri için daha da gerekli hale gelecektir. Optimizasyon sürecinizi hiç zaman kaybetmeden öncelik haline getirin ve kaliteli bir içerik deneyiminin ödüllerini toplayabilmek için EEAT söz konusu olduğunda kaynak olabilecek bir web sitesi olmak için çalaşın.
YMYL ile Google’da Daha Sağlıklı Sonuçlar İçin, Ulaşın!
Yüzlerce sıralama faktörünü öğrenmek ve SEO’nun en iyi stratejilerini sürekli takip etmek, özellikle odaklanmanız gereken başka iş varsa, kolay bir şey değildir.
SEO danışmanı olarak ben tam da bu noktada size yardımcı olabilirim. Günlerimi en son SEO trendlerini araştırarak ve müşterilerime gelir elde etmelerini sağlayacak SEO stratejileri üreterek geçiriyorum.
Bir SEO danışmanı arıyorsanız, SEO hizmetlerimin işletmenizin büyümesine nasıl yardımcı olabileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için benimle iletişime geçebilir veya +90 (510) 223 23 30 numaralı telefon numaram üzerinden beni arayın!