SEO’da Topical Map Nedir ve Nasıl Oluşturulur?

Topical Map nedir ve SEO'da başarılı olmanız için günümüzde neden bir altın anahtardır? Konu EEAT ile ilişkili olsa da Google neden bunu önemsiyor... öğrenin.

SEO'da Topical Map Nedir

Google ve diğer arama motorları geliştikçe SEO da gelişmeye devam ediyor.

En büyük gelişmelerden biri de sıkça duyduğumuz semantik SEO’dur.

📚 Semantik SEO Nedir?

Semantik SEO, web sitenizin içeriğini arama motorlarının daha iyi anlamasını ve kullanıcıların arama niyetlerine daha uygun sonuçlar sunmasını sağlamak amacıyla yapılan anlam temelli iyileştirmelerdir.

Anlamsal SEO (yani semantik) birçok kişi tarafından göz ardı ediliyor gibi görünse de, Google’ın anlamsal arama algoritmalarına daha fazla ağırlık vermesiyle birlikte kalıcı hale gelmiştir.

Örneğin:

  • Hummingbird: 2013 yılında tanıtılan Hummingbird algoritması, Google’ın arama sorgularını daha iyi anlamasını ve kullanıcı niyetine göre daha alakalı sonuçlar sunmasını sağlar. Bu algoritma, kelime eşleşmelerinden ziyade, sorguların anlamını ve bağlamını dikkate almaktadır.
  • RankBrain: 2015 yılında tanıtılan RankBrain, makine öğrenimi kullanarak arama sorgularını yorumlar ve daha önce karşılaşılmamış sorgular için bile en uygun sonuçları sunar. RankBrain, kullanıcı niyetini ve bağlamını anlamada önemli bir rol oynar.
  • BERT (Bidirectional Encoder Representations from Transformers): 2019 yılında tanıtılan BERT, doğal dil işleme (NLP) tekniklerini kullanarak arama sorgularının bağlamını ve anlamını daha iyi anlar. Bu algoritma, özellikle uzun ve karmaşık sorguların daha doğru bir şekilde yorumlanmasını sağlar.
  • Mum
  • Hidden Gems

…gibi Google’ın önemli algoritmalarının temeli anlamsal arama temelini güçlendirme üzerine kuruldur.

Bu, Google’ın Bilgi Grafiği’ndeki varlıkları nasıl yapılandırdığını anlamanın ve bunu site yapınıza dahil etmenin her geçen gün daha da önemli hale geldiği anlamına geliyor.

Bu yazımda, konu haritasının (ya da topikal harita) ne olduğunu ve kullanıcıların ve arama motorlarının sitenizin içeriğini kolayca anlayabilmesi için içeriğinizi yapılandırmada bunu nasıl kullanabileceğinizi ele alacağım.

Ancak ne yapmanız gerektiğini anlatmadan önce, ilk olarak şu soruyu bana soracağınızı düşünüyorum.

Topical Map (Konu Haritası) Nedir?

Topical map, bir konunun tamamını kapsamak için ihtiyaç duyduğunuz tüm SEO içeriğini ana hatlarıyla belirten stratejik bir haritadır. Topikal haritanız yalnızca oluşturmanız gereken içeriği içermez, aynı zamanda bunu bir konu/alt konu hiyerarşisine göre düzenler. Her alt konuyu, konunuza bir bütün olarak uyan bir mini içerik kümesi olarak düşünün…

Topikal Harita Türleri

Konu haritalarının iki türü vardır, bunlar “kümeleme haritaları” ve “hub” olarak bilinen iki ana türdür.

Kümeleme Haritaları

Seo'da hub haritaları
Via: @lutforpro

Bu haritalar, merkezi bir temayla ilgili geniş bir konu yelpazesini beyin fırtınası yapmak ve düzenlemek için kullanılır. Genellikle içerik oluşturmanın erken aşamalarında potansiyel alt konuları ve anahtar kelimeleri belirlemeye yardımcı olmak için kullanılırlar.

Hub ve Spoke Haritaları

SEO'da Kümeleme haritaları
Via: @andy-chadwick.com

Bu haritalar, merkezi bir konu (merkez) ile alt konuları (konuşma kolları) arasındaki ilişkiyi göstermek için kullanılır. Genellikle bir web sitesinin veya blogun içeriğini düzenlemek için kullanılır ve belirli bir konu hakkında bilgi bulmak isteyen kullanıcılar için yararlı olabilir.

Topikal Haritalar SEO’da Başarı İçin Neden Önemlidir?

Konu haritaları, başarılı SEO ve dijital pazarlama kampanyalarının gizli formülüdür. 

İyi bir konu haritası, web sitenizin içeriğini yüksek teknolojili bir kütüphane gibi düzgün bir şekilde düzenler. Bu sistem hem arama motoru tarama botları hem de okuyucularınızı sitenizde kolaylıkla yönlendirir. 

Siteniz net ve iyi yapılandırılmış bir konu haritasına sahip olduğunda, arama motorları için kırmızı halı sermek gibidir. Sitenizde daha iyi gezinebilirler, bu da sıralamanızı iyileştirir. Ayrıca, düzenli bir konu haritası kullanıcı deneyimi için bir kazançtır. Ziyaretçiler ihtiyaç duyduklarını hızlı bir şekilde bulurlar, bu da etrafta kalma ve keşfetme olasılıklarını artırır.

Makine öğrenimi ve semantik SEO’daki sürekli gelişmelerle, arama motorları siteleri ve içerik bağlamını daha iyi ve daha hızlı anlıyor. Bu, güçlü bir konu haritasına sahip olmanın her zamankinden daha kritik olduğu anlamına geliyor. Arama motorlarının içerikleriniz arasındaki noktaları birleştirmesine yardımcı olarak sitenizi ilgili aramalarda daha görünür hale getiriyor.

Arama motoru algoritmalarının ve Bilgi Grafiklerinin evrimi, artık net konu haritaları ve yapısı olan siteleri tercih ettikleri anlamına geliyor. Bu tercih, organize sitelerin indekslenmesinin ve arama sorgularına yanıt olarak sunulmasının daha kolay olmasından kaynaklanmaktadır.

Topical Map’ın SEO’nuza Faydaları Nelerdir?

Topical Map, SEO stratejiniz için birçok önemli fayda sağlar. Bu faydalar temelde ziyaretçilerinizi daha iyi analiz etmenize ve belli bir konuda uzmanmış gibi gözükmenize olanak tanır. Çünkü her işin belli bölümleri ve bir örgüsü vardır.

Konusal harita SEO’nuza hangi konularda yardımcı olabilir? Dilerseniz bir kaç kısa başlıkta göz atalım:

  • Daha İyi İçerik Organizasyonu: Topical Map, içeriğinizi belirli konular ve alt konular etrafında organize etmenizi sağlar. Bu, hem kullanıcıların hem de arama motorlarının sitenizdeki içeriği daha kolay anlamasına yardımcı olur.
  • Kapsamlı İçerik Kapsamı: Anahtar kelimlere bir harita üzerinden bakıyor olmak, belirli bir konuyu tüm yönleriyle ele almanızı sağlar. Bu, kullanıcıların aradıkları bilgilere daha kapsamlı ve tatmin edici bir şekilde ulaşmalarını sağlar, bu da kullanıcı deneyimini iyileştirir ve sizin için önemli bir fayda sağlar.
  • İç Bağlantı Yapısının İyileştirilmesi: Konusal olarak belli bir anahtar kelime çevresindeki küçük haritacıklar içeriğinizin mantıklı bir şekilde birbirine bağlanmasını sağlar. Bu, arama motorlarının sitenizi daha iyi taramasına ve anlamasına yardımcı olur, aynı zamanda kullanıcıların sitenizde daha uzun süre kalmasını teşvik eder.
  • Kullanıcı Niyetini Karşılama: Topical Map’in temel amacı aslında “semantik” temele dayandığı için niyet okuma temellidir. Kısaca özetlemek gerekirse, kullanıcıların arama niyetlerini daha iyi karşılayan içerikler oluşturmanıza yardımcı olur. Bu, kullanıcı memnuniyetini artırır ve sitenize geri dönüş oranlarını iyileştirir.

Şimdi, merak ediyorsanız…

Neden Bir Konu Haritasına İhtiyacınız Var?

Daha fazla organik trafik elde etmeye çalışırken en iyi stratejilerden biri konu otoritesini oluşturmak ve web sitenizi bu konuda uzmanlaştırmaktır. Eğer bilmiyorsanız, konu otoritesi sitenizi bir veya daha fazla konuda en büyük otorite olarak konumlandırmayı amaçlayan bir semantik SEO stratejisidir. (Sadece bağlam için, otorite EEAT’deki A’dır.)

📚 Alakalı Konu (İçerik)

Konunuzla ilgili Google’ın gözünde bir otorite olabilmek için sitenizin seçtiğiniz konu veya varlığın tüm ayrıntılarını kapsaması gerekir.

İçeriğinizi bir konu/alt konu hiyerarşisine göre yapılandırarak, yalnızca kullanıcılarınızın aradıkları içeriği bulmalarına yardımcı olmakla kalmazsınız, aynı zamanda arama motorlarının sitenizin ne hakkında olduğunu anlamasına da yardımcı olursunuz çünkü site yapınızı analiz edebilirler.

Semantik SEO tam da bununla ilgilidir.

Bunu ne kadar iyi yaparsanız, Google’ın sitenizi aramada daha yüksek görüntülenme ve SERP’de sabit sıralamalar ile ödüllendirme olasılığı da bir o kadar artar.

Peki bunu tam olarak nasıl yapabilirsiniz?

Her şey bir SEO planı (ya da kampanya) oluşturmakla başlar. Örneklemek gerekirse bir çok SEO stratejisi şu şekildedir;

  1. Çok sayıda içerik oluşturursunuz,
  2. Sıralanmasını umarak yayına alırsınız,
  3. bir süre sonra güncelleyerek tekrar yayına alırsınız.

Bu geleneksel yaklaşım, bir planı olmadan tuğlaları tek tek koyarak bir ev inşa etmeye benzer; bu da kaçınılmaz olarak bazı tuhaf yapısal sorunlara yol açacaktır.

Bunu doğru bir strateji ile size aktarmak istiyorum. Geleneksel SEO kavramları ve stratejileri artık eğer oturaklı ve otoriter bir web siteniz yok ise size sonuç vermeceklerdir.

Peki ne yapacaksınız?

Topical Map Nasıl Oluşturulur?

Topical map (ya da konu içerik haritanız), konunuzu kapsamlı bir şekilde ele almak için ihtiyaç duyduğunuz tüm içeriği özetlediği ve ayrıca onu nasıl yapılandırmanız gerektiğini de özetlediği için, öncelikle birincil konunuzu ilgili alt kategorilere nasıl böleceğinizi anlamanız gerekir.

İçerik yapınızı oluşturduktan sonra, her alt konu için bir içerik ağı oluşturmalı ve bir Google kullanıcısının sorabileceği tüm soruları yanıtlamalısınız.

Yapısal hiyerarşiniz, ilgili bağlantı metinlerine sahip mantıksal dahili bağlantılar ve klasörler ve alt klasörler içeren mantıksal bir URL yapısı oluşturarak oluşturulur ve şekillenir. Şimdi tüm bunların kulağa çok yorucu geldiğini ve size “amannnnn” dedirdiğini duyuyorum, ancak endişelenmeyin, sizi bu süreçte adım adım yönlendireceğim.

Ana Konular ve Alt Konular

Bir içerik ağı oluşturmak için, öncelikle Google’ın büyük ihtimalle konunuzu Bilgi Grafiği’nde bir varlık olarak zaten dahil ettiğini fark etmelisiniz. Bilgi Grafiği (yani Knowledge Graph), her konuyu bir konu/alt konu yapısına yapılandıran bir konu katmanı içerir. Bu, ilk adımınızın Google’ın konunuzu zaten nasıl yapılandırdığını anlamaya çalışmak olduğu anlamına gelir. Ne yazık ki, bunu açıklayan bir araç yok, ancak küçük bir SERP analiziyle bunu anlayabilirsiniz çünkü her yerde ipuçları vardır.

Ayrıca, yalnızca kullanıcılarınıza yardımcı olmak için tasarlanmış bir yapı oluşturmakla kalmayıp, aynı zamanda Google’ın sitenizin ne hakkında olduğunu anlamasına yardımcı olacak bir yapı da tasarladığınız için, yapınızı Google’ın konuyu zaten ‘anlama’ biçimiyle uyumlu hale getirmeniz faydalı olacaktır.

Bunu anlamak için en iyi yer bir arama yaparak Google SERP’deki bize sunduğu kendi öneri ve bilgi araçları üzerinden bir araştırma yapmaktır. Aşağıdaki gibi – bazı – SERP özelliklerine (SERP features) bakarak hedefiniz ile ilgili sorguların listelerini oluşturmaya başlayın:

  • Bilgi Paneli (Knowledge Panel)
  • Diğer sorular (People Also Ask)
  • Otomatik Öneri (Auto-Suggest)

Daha önce bir blog yazımda konu otoritesi kavramını derinlemesine (belki de Türkiye’de ki en iyi içerik olabilir) ele almıştım. Bu yazı için olmazsa olmaz olmasa da, o yazıyı okumak, ilgili sorguların ve ilgili varlıkların sağlam bir listesini oluşturmak için atabileceğiniz belirli adımları size net bir şekilde verecektir.

Şimdi, konu analizi yaptığınızı ve sorgu listesi derlediğinizi varsayarak devam ediyorum.

Peki şimdi ne yapacaksınız? Evet, hiyerarşinizi oluşturma zamanı geldi!

Her zaman bir Bilgi Paneli (bilinen bir diğer adı ile Google Knowledge Panel) arayarak başlayın.

Google’ın Bilgi Panellerini Analiz Etme

Google, Bilgi Panellerini doğrudan Bilgi Grafiğinden gelen bilgilerle oluşturduğundan, konu analizleri için Bilgi Panelleri en iyi dostunuzdur.

Teorik olarak bu araştırmayı Bilgi Paneli olmadan da yapabilirsiniz, ancak kendimizi zorlamamıza gerek var mı?

türk şarkıcı ve besteci Zeki Müren’i Google’da arattığımızda Google’ın karşımıza kapsamlı bir Bilgi Paneli çıkardığı görülüyor.

zeki müren google bilgi paneli

SERP’in tamamı bize çok şey anlatıyor olsa da, bu analizde yalnızca Bilgi Paneli üzerinden yapacağız ve oraya odaklanacağız.

‘Şarkıcı ve besteci’ ifadesinin yanındaki üç noktaya ve ardından ‘Bu sonuç hakkında’ seçeneğine tıklarsanız, şu açılır pencereyi göreceksiniz:

Google bilgi grafiği verileri nasıl çeker

Google burada, içeriğin doğrudan Bilgi Grafiği’nden geldiğini açıkça belirtir.

Bilgi Paneli Başlıklarını Analiz Etme

Amacımız Zeki Müren hakkında bilginin nasıl yapılandırılacağını anlamak olduğundan, bakılacak yer doğal olarak başlıklardır.

Aşağıda görebileceğiniz gibi beş başlık bulunmaktadır:

  • Genel Bakış
  • Dnle
  • Albümler
  • Besteler
  • Filmler
Bilgi Paneli başlıklarını analiz etme

Şimdilik Genel Bakış ve Dinle başlıklarını görmezden gelirsek, bizim için öne çıkanlar Albümler, Besteler ve Filmler olmalıdır. Üçü de bariz alt başlıklardır ve belki de kendi alt klasörleri olmalarını hak ediyorlar.

Şöyle düşünün, Zeki Müren albümü alacaksınız (bakın albümü dedim – dinle – demedim)… söylerken başlıklarsınız değil mi?

Yani bir mağazaya giderken satıcıya şunları sorabiliriz değil mi?

  • Merhaba, sizde Zeki Müren filmleri var mı?
  • Merhaba, yeni Zeki Müren albümü geldi mi?

SEO = insan davranışları.

Şimdi biraz sağduyu kullanmanın zamanı geldi. Kendinize şu soruyu sorun:

  • Albümler nelerdir?
  • Besteler Nelerdir?

Elbette besteler, albümleri oluşturan yapıtaşlarıdır. Yani eğer bu varsayım doğruysa, besteler albümlerin bir alt başlığı olarak dahil edilmelidirler, değil mi?

Başlıkları inceleyelim ve öğrenelim.

Öncelikle Albümler sekmesine tıkladık ve sonuçları genişletmek için ‘Daha Fazlasını Göster’ butonuna tıkladık.

Aşağıda görebileceğiniz gibi Google size uzun bir albüm listesi sunuyor.

zeki müren albümleri

Ardından, Besteler sekmesine tıklayalım. Aşağıda görebileceğiniz gibi, Google’ Ton Şiirleri’ın tabanından gelen verilere göre belli bestelerin listesini görebiliyoruz.

zeki müren besteleri

Dikkatimizi çeken şey, Besteler klasörü altında listelenen tüm başlıklar aynı zamanda Albümler klasöründe de yer almasıdır (bu albümün içindeki bir şarkı ya da albümün adı olabilir).

Albümlere bakmayı deneyin. Besteler’deki başlıkların neredeyse hepsinin Albümlerde yer aldığını göreceksiniz.

Örnek vermek gerekirse besteler alanından “Geçti Artık Güzel Günler” bestesini Google’da tekrar aratalım.

geçti güzel günler

Hem Besteler’de kendi alt başlığı olarak ele alındığından hem de Albümler’in içinde bir şarkı olarak yer aldığından, bunların Albümler başlığının bir alt başlığı şeklinde olması doğaldır.

Zeki Müren > Albümler > Besteler

Şimdi Albümleri alt bölümlere ayırdığımıza göre, ekleyebileceğimiz başka alt bölümler var mı?

Konu/alt konu hiyerarşilerini anlamanın tek yolu bu değildir. Google SERP’lerinde iyi alt konu bulamazsanız, Google’ın “Diğer sorular” alanına göz atarak konuları nasıl birbirine bağladığını görebilirsiniz.

Sorgu Analizine Dayalı Alt Başlıklar

Önceki adımlarda, Bilgi Paneli üzerinden bir inceleme yaptık. Şimdi, ilgili sorgulara bakarak konuları nasıl bulacağınızı göstereceğiz.

Yukarıda belirttiğimiz gibi, konu eşlemesi araştırma gerektirir. Konunuzu araştırırken aradığınız şeylerden biri de Google’ın konunuzla ilişkilendirdiği sorgulardır. İlgili sorguları bulmanın en iyi yolu, People also ask (yani diğer sorular) alanlarına bakmaktır.

People also ask alanı google

Yukarıdaki sorgulara bir göz atın. Açıkça kendi alt başlıklarına gruplandırılabilecek olanlar var mı?

Şimdiye kadar dahil ettiğimiz her iki alt konu da Zeki Müren’in besteleriyle ilgiliydi. Ancak, Zeki Müren hakkında besteleriyle ilgili olmayan daha genel bilgilere sahip olabilirsiniz. Sitenize eklemek isteyebileceğiniz bazı kişisel içerikler olabilir.

Bu ilgili sorgular gerçek kullanıcıların sorduğu şeyleri temsil ettiğinden, tüm bu içerik için ayrı bir alt konu oluşturmanız zamanınızı alabilir.

Artık hiyerarşinizi belirlediğinize göre, ne tür içerik oluşturmanız gerektiğini belirlemenin zamanı geldi.

İçeriğinizi Planlayın

İçeriğiniz, Google’ın makine öğrenme algoritmalarının konunuzu nasıl yapılandırdığına dayalı mantıksal bir yapıya sahip olmalıdır. Hiyerarşinizdeki her öğe kendi içeriğini içerecektir. Bu nedenle, kategorilerinizi ve alt kategorilerinizi klasörler ve alt klasörler olarak düşünün. Bir sonraki adımınız, insanların sorduğu tüm sorguları bulmak ve bunları her konuya ve alt konuya eklemektir.

Eğer bazı sorgular uygun değilse, bir adım geri gidip bir kategori eklemeniz gerekebilir.

Bu, sitenizi Google’ın konuyu nasıl anladığıyla uyumlu hale getirmenize yardımcı olacaktır. İçeriğiniz yüksek kalitede ve doğruysa, sitenizi konunuz hakkında bir otorite (Google’ın gözünde) olarak belirlemenize yardımcı olacaktır.

topical map örneği

Kaç Soruya Cevap Vermelisiniz?

SEO’nun rekabetçi olduğunu asla unutmayın. Siteniz konunuzu rakiplerinizden daha kapsamlı bir şekilde ele alıyorsa, muhtemelen seçtiğiniz konuda en önemli otorite siz olursunuz. Ancak başlamadan önce anlamanız gereken bir şey var: Aynı soruyu sormanın birçok yolu vardır.

Aynı anahtar kelimenin birçok farklı varyasyonunu bulduğunuzda, benzersiz kullanıcı amacına sahip anahtar kelimeleri arayın. Buradaki birincil hedefiniz, sitenizdeki her benzersiz kullanıcı amacına yanıt vermek olmalıdır.

Bir sayfada potansiyel olarak birden fazla kullanıcı amacına cevap verebilirsiniz. Ancak her kullanıcı amacının cevaplanması gerekir.

Bu, benzer veya aynı kullanıcı amacına sahip anahtar kelimelerin tek bir içerik parçasında kümelenmesi gerektiği anlamına gelir.

Bunu anahtar kelimelerinizi Google’da arayarak anlayabilirsiniz. Google’ın bir sorgunun amacını, o sorguyu yanıtlama biçiminden nasıl anladığını hemen anlayabilirsiniz.

Google’ın sonuç sayfasında birden fazla sorgunun aynı veya benzer sonuçları varsa, arama motoruna göre bu sorguların aynı veya benzer arama amaçlarına sahip olduğunu bilirsiniz.

Peki, Google’ın konu ve alt konularınızla ilişkilendirdiği her sorguyu nasıl bulursunuz?

İki yol var ve her ikisini de kullanmanızı öneririz:

  • Anahtar kelime analizi yapabilirsiniz
  • SERP özelliklerini analiz edebilir ve inceleyebilirsiniz

Anahtar Kelime Araştırması Yaparak İçeriğinizi Planlayın

Topical map SEO’su için en iyi araçlardan biri kullandığınız anahtar kelime araştırma yazılımınızdır.

Öncelikle aracınıza bir tohum (temel) anahtar kelime yazın ve sonuçları filtreleyin. Buradaki anahtar nokta, konunuzu bir bütün olarak temsil eden geniş bir anahtar kelime kullanmaktır.

Yazılımınızın size yeni fikirler listelemsine izin verin:

aşağıda görebileceğiniz gibi, Semrush’un anahtar kelime analiz aracını kullanarak Zeki Müren anahtar kelimesinin arama hacmini (aylık ortalama 60,500) görebiliriz.

Phrase Match raporuna baktığımızda ise, web sitenizde bloglar ile yanıtlanabilecek uzun bir kullanıcı sorgusu listesi görebiliriz.

semrush da Phrase Match mantığı ile anahtar kelime araştırması yapmak

Örneğin:

  • Zeki Müren şarkıları
  • Zeki Müren sanat müzesi
  • Zeki Müren ne zaman öldü?

İlgili Anahtar Sözcükler Raporuyla Anlamsal Olarak İlişkili Kümeler Oluşturma

Alt konu kümelerini bulmanın bir diğer yaklaşımı da ilgili anahtar kelimeleri bulmaktır. Yine üstteki ekran görüntüsünde kök anahtar kelimenin amacıyla eşleşen anahtar sözcüklere bir göz atalım. Ayrıca bilmenizi isterim. ki, benzer sonuçlara sahip sayfaların benzer bir amacı vardır.

Örneğin, yukarıda gözüktüğü gibi, ‘Zeki Müren’, ‘kahır mektubu’ ve ‘ah bu şarkıların gözü kor olsun’ terimlerinin benzer bir amacı vardır. Bu alakalı kelimeler bir kaç başlık önce bahsettiğim Google bilgi panelinde ki veriler ile aynı ve alakalı değil mi?

Bu verileri, Google’ın yakından. ve uzaktan alakalı olarak değerlendirdiği anahtar kelimeleri içeren konu kümeleri oluşturmanıza yardımcı olmak için kullanabilirsiniz.

Rakip Analizi Yapın

Bir sonraki adım, rakiplerinizin web sitelerindeki tüm içerikleri analiz etmektir. Çünkü seçtiğiniz konu için web’deki en büyük otorite olmak için, konuyu diğer tüm web sitelerinden daha kapsamlı bir şekilde ele almalısınız.

Rekabet ortamını görmenin harika bir yolu, Google’a hedef anahtar kelimenizi yazmanız ve ilk sayfadaki web sitelerine bir göz gezdirmeniz olur.

Bu araştırma, hedefleyeceğiniz geniş bir anahtar kelime kümesi listesini hızla bulmanıza yardımcı olabilir.

Şimdi gelelim en önemli konuya…

Konu İçerik Haritanızı Site Mimarisine Çevirme

“Detaylara geçmeden önce verdiğim Zeki Müren örneği tamamen mantığı anlamanız ile alakalı bir örnekti. bu mantığı SEO anahtar kelimesinde ya da elektrikli araçlar kategorisinde de kullanabilirsiniz. Ana konu Google’ın bilgi panelindeki temel kaynak veriler ile yola çıkmak ve Google’ın temel mantığını çözümleyerek konuya Google gibi bakmaktır.”

Şimdi devam edelim….

Artık konular ve alt konular dahil olmak üzere sağlam bir konu içerik haritanız var. Ayrıca her konu ve alt konu hakkında sağlam bir sorgu listeniz var ve bunları anahtar kelime haritalarına ve anahtar kelime kümelerine dönüştürüyorsunuz.

Bir sonraki adım, web sitesi içeriğinizi konu haritanız etrafında yapılandırmaktır. Bunu yapmanın birden fazla yolu vardır ve hepsini site mimarimize entegre etmek iyi olabilir.

Yapmanız Gereken Temel Düzenlemeler:

  • Dahili bağlantılar (iç linkler)
  • Breadcrumbs
  • URL yapısı
  • Şema işaretlemesi (yapısal veriler)

Ekleyebileceğiniz Tüm Eklemeler:

  • İçerik Haritasını Oluşturun : Ana temaları belirleyin ve alt konular ve makaleleri listeleyin.
  • Site Mimarisi Tasarlayın : Hiyerarşik yapı oluşturun ve URL yapısını planlayın.
  • Navigasyonu Tasarlayın : Menü yapısını (header) oluşturun ve Breadcrumb (ekmek kırıntısı) navigasyonunu sitenize ekleyin.
  • İçerik Üretimi : İçerik planlaması yapın ve anahtar kelime araştırmasını en iyi şekilde yapın.
  • SEO Optimizasyonu : Meta etiketlerini doğru şekilde oluşturun ve iç linklemenizi yapın.

Google’ın sitenizin içeriğini anlamak için bunların hepsine ihtiyaç duymayabileceğini unutmayın. Ancak en önemlisi dahili bağlantıdır.

Bununla birlikte, ekmek kırıntıları (breadcrumbs), açıkça düşünülmüş bir temiz URL yapısı, temiz bir menü düzenlemesi özellikle çok miktarda blog içeriğiniz varsa, kullanıcı deneyiminizi gerçekten iyileştirebilecek en iyi uygulamalardır.

Topikal Haritalama İçin Gelişmiş Teknikler

Konu haritalama stratejinizi geliştirirken, gelişmiş teknikler ve araçlar kullanmak, stratejinizin etkinliğini ve verimliliğini artırabilir ve SEO’nun rekabetçi ortamında öne geçmenizi sağlayabilir.

Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi Uygulamaları

Generative AI Development Services ve makine öğrenimi teknolojilerinin entegrasyonu, konu haritalamada güçlü ilerlemeler sunar. Bu araçlar, içerik boşluklarının analizini otomatikleştirebilir, ortaya çıkan eğilimleri tahmin edebilir ve kullanıcı davranışı ve içerik performansı hakkında içgörüler sunabilir.

AI odaklı analitiğin uygulanması, konu haritanızı güncelleme ve optimize etme sürecini kolaylaştırabilir ve hedef kitlenizin gelişen ilgi alanlarına hitap eden dinamik ve duyarlı içerik stratejileri sağlayabilir.

Rakip Konu Haritalarının Analizi

Rakip konu haritalarının kapsamlı bir analizi, sektörünüzde iyi çalışan içerik stratejilerine dair değerli içgörüler sağlar. Bu rekabet istihbaratı, kendi konu haritanızın eksik olduğu alanları veya kitlenin ilgisini çekmek için içeriğinizi farklılaştırabileceğiniz alanları vurgulayabilir.

SEMrush ve Ahrefs gibi araçlar, rakip analizi için özellikler sunarak içeriğinizi sektör standartlarıyla karşılaştırmanıza ve iyileştirme fırsatlarını belirlemenize olanak tanır.


Bitirmeden önce, bir kaç sıkça sorulan soruya da cevap verelim.

Topikal Harita Hakkınsa Sorular

Topical map hakkında aklınıza takılabileceğimi düşündüğüm bir kaç soruya da cevap vermek istiyorum.

Domain Otoritesi ile Konusal Otorite Arasındaki Fark Nedir?

SEO alanında Alan Adı Yetkisi (ya da Domain Otoritesi) ve Konu Otoritesi iki farklı kavramdır.

Domain Otoritesi (DA), bir alan adının veya web sitesinin arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) sıralama potansiyelini tahmin eden bir ölçümdür. Puan, geri bağlantılar ve site sağlığı gibi faktörleri hesaba katar. Ayrıca Google’ın web sitelerini sıralamak için Alan Yetkisini kullanmadığını da belirtmek önemlidir.

Topikal Otorite, bir web sitesinin veya bir web sayfasının belirli bir konu veya konu başlığı üzerindeki otoritesini ifade eder. Belirli bir niş veya konu içindeki bir web sitesinin veya web sayfasının uzmanlığına, alakalılığına ve güvenilirliğine odaklanır. Arama motorları, Topikal Otoriteyi, içerik kalitesi ve derinliği, özellikle bu konuyla ilgili geri bağlantıların sayısı ve kalitesi ve kullanıcı etkileşimi ölçümleri gibi çeşitli faktörleri analiz ederek değerlendirir.

Konu Haritanızı Nasıl Görselleştirebilirsiniz?

Konu hiyerarşinizi organize ettiğinizde, konu haritanız esasen tamamlanmış olur. Konu haritasını görüntülemenin iki ana yolu vardır: elektronik tablolar ve zihin haritaları. 

Via: @topicalmap.com

Tabloları çok seviyorum ama görsel zihin haritalarımı da seviyorum. Zihin haritaları, aynı konu hiyerarşisi bilgilerini sağlarken, biraz farklı kullanımlara da sahiptir:

  • Tablo – Bu, editörlerim ve yazarlarımla birlikte içerik yönetim sayfası işlevi görüyor. Her bir içerik parçasının durumunu görebiliyor, ayrıca bağlantı metni, SERP analizi ve çok daha fazla bilgiye ulaşabiliyoruz.
  • Zihin Haritası – Bu daha görseldir ve konular arasındaki bağlantıyı görmek ve konuların hiyerarşisini anlamak için daha kolaydır. Tablo kadar derin bilgiye sahip olmasa da, neyin yayımlandığını ve neyin hala oluşturulması gerektiğini görmek için daha şık bir yol sunar.

Her biri için kullandığım ana araçlar ücretsiz ve freemium’dur.

  • Tablo Araçları – Google Sheets bu konuda mükemmel ve tamamen ücretsizdir. Excel de iyidir; masaüstü uygulaması tercih ediyorsanız veya 30 bin satırdan fazla büyük tablolarınız varsa kullanılabilir.
  • Zihin Haritası Araçları – Mindnode (sadece Mac) ve Xmind.app (Mac ve PC) freemium’dur. Ücretsiz sürümleri oldukça yeterlidir.

Konu Haritaları Hangi Formatlarda Bulunur?

Genellikle, konular, alt konular, alt-alt konular vb. ile hiyerarşiler olarak temsil edilir.

Ancak bu, okuyucuların bir kavramdan diğerine atlamasına veya bağlanmasına yardımcı olabilecek “çapraz bağlantıları” dışarıda bırakır.

Bu nedenle, blog gönderileri arasında konu haritalarınızdaki bağlantıları TAM OLARAK yansıtan bağlantılar oluşturmamak önemlidir. Bunun yerine, okuyucularınıza en iyi şekilde yardımcı olacak bağlantılar oluşturmalısınız.

Anahtar Kelime URL Eşlemesi (keyword URL mapping) Nedir?

Topikal URL eşleme, web sitenizin URL’lerini web sitenizde ele alınan farklı konular veya temalarla uyumlu olacak şekilde yapılandırma sürecidir. İçerik yapısını yansıtan ve arama motorlarının ve kullanıcıların web sitenizde daha iyi gezinmesine ve anlamasına yardımcı olan mantıksal bir URL hiyerarşisi oluşturmayı içerir.

Topikal Haritalar SEO’ya Nasıl Yardımcı Olur?

Konu haritaları, takip edebileceğiniz bir içerik planı oluşturdukları için SEO’ya yardımcı olur.

Bunlar blog içeriğinizle mümkün olan tüm açıları kapsamanızı sağlar. Bu, konu kapsamınızı ve anlamsal SEO’nuzu genişletmenize yardımcı olur. Arama motorları, alanınızdaki uzmanlığınızı göstermenize yardımcı olan nişinizi kapsamlı bir şekilde kapsadığınızı görebilir.

Topical Map’i Öğrendik Mi?

Konu haritaları, içeriğinizi hem arama motoru standartlarını hem de kullanıcı beklentilerini karşılayacak şekilde optimize etmede çok önemlidir. 

İçeriğinizi merkezi temalar etrafında düzenleyerek, düzenli olarak güncelleyerek ve en son SEO araçlarını kullanarak sitenizin otoritesini ve kullanıcı etkileşimini artırabilirsiniz.

Daha önce sizlere bahsettiğim bu konu ile alakalı olarak Topical Authority ve Topical Clusters konuşarı da oldukça önemlidir.


Merak ettikleriniz bana +90 (510) 223 23 30 numaramdan ya da seo@ahmetabic.com mail adresimdem sorabilirsiniz. Eğer vaktiniz var ise iletişim sayfasındaki formu doldurabilir ve SEO danışmanlığı konusunda bana ulaşabilirsiniz.

0
Düşünceni merak ediyorum, lütfen yorum yap.x